Μεγαλύτερο και από τις πιο απαισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις αποδεικνύεται το πρόβλημα της παραμόρφωσης σε ροδάκινα και νεκταρίνια στον κάμπο της Μακεδονίας –και όχι μόνο.
O πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε ότι το φαινόμενο εντοπίζεται σε τουλάχιστον 6.500 στρέμματα, σε Πέλλα (όπου εντοπίζεται το 80% του προβλήματος), Ημαθία, Λάρισα, Κοζάνη, Κιλκίς, Φλώρινα και Πιερία.
Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών, επιχειρούν να λύσουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οπως είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα μέσα Ιουνίου, η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα, «εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε».
Η παραμόρφωση των συγκεκριμένων καρπών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελειές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά.
Ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε την αγωνία του για τη διασπορά, επισημαίνοντας πως ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στις σχετικές καταχωρήσεις οι καλλιεργητές της ποικιλίας Andros, η οποία και αντιπροσωπεύει το 35 με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής. Εκτιμά, δε, πως στο επόμενο 10ήμερο η εικόνα θα είναι πιο ολοκληρωμένη.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΔΟΠ άνοιξε στις 20 Ιουνίου.
Αφού γίνει η καταγραφή, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζώνονται και θα καταστρέφονται, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννaκάκης, θα επιδιωχθεί η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό το θέμα με την παραμόρφωση των ροδάκινων και νεκταρινιών, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες οι προσβεβλημένοι καρποί δεν πρέπει να μεταφέρονται και η οδηγία είναι να παραμένουν στο χωράφι.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα, ενώ τονίζεται πως «δεν απειλείται η δημόσια υγεία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ