Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων και περιφράξεις για την συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας

Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων και περιφράξεις για την συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που αποτρέπουν την προσέγγιση αρκούδας, περιφράξεις για την αποφυγή ζημιών στις καλλιέργειες και ειδικά κολάρα για την παρακολούθηση των αρκούδων έχουν τεθεί στην υπηρεσία της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας, στο πλαίσιο του έργου ARCPIN του προγράμματος LIFE, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Γρεβενών, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Γρεβενών, την «Καλλιστώ» και το Φορέα Διαχείρισης Βίκου- Αώου και Πίνδου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημοσθένη Κουπτσίδη, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και αποσκοπεί στην προστασία της άγριας ζωής γύρω από οικισμούς στα Γρεβενά όπου προσεγγίζουν τα μεγάλα ζώα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία δύναται να καλυφθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην περιοχή του έργου (Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και Δήμος Γρεβενών) σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι 140 άτομα και αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του συνολικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα.

Στους στόχους του ARCPIN περιλαμβάνονται ακόμη η διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο της θνησιμότητας που προκαλείται από τον άνθρωπο και η διατήρηση του αριθμού των ετήσιων αναπαραγωγικών θηλυκών σε όχι λιγότερο από 10-12% του ελάχιστου εκτιμώμενου πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή