Σπόροι μόνο από πολυεθνικές;

Σπόροι μόνο από πολυεθνικές;

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο απειλείται να τεθεί εκτός νόμου η διατήρηση, χρησιμοποίηση και ανταλλαγή σπόρων που προέρχονται από τους αγρότες, ωθώντας τους αντικειμενικά στην αγορά σπόρων από τις μεγάλες πολυεθνικές.

Μια πρώτη επιτυχία του ευρύτατου πανευρωπαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας ήταν η σχεδόν ομόφωνη αντίθεση στον Κανονισμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 30 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος Ελληνας ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, η οποία προβλέπει την απόρριψη της σχετικής πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αντίθεση στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στις 18 Φεβρουαρίου, όταν πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το θέμα πρέπει να έρθει στην Ολομέλεια πριν από τις ευρωεκλογές (πιθανόν τον Απρίλιο).

Η πρόταση νέου Κανονισμού της Ε.Ε. για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέτει κριτήρια διακριτότητας, ομοιομορφίας και σταθερότητας για να κατηγοριοποιήσει τους σπόρους, κριτήρια που δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να εφαρμοστούν στους φυσικά παραγόμενους σπόρους. Γι’ αυτό έχουν προκληθεί πολύ έντονες αντιδράσεις: οι τροπολογίες στον προτεινόμενο Κανονισμό ξεπερνούν τις 1.400, με πολλές απ’ αυτές να είναι τελείως απορριπτικές.

Μάλιστα, όπως προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, «σύμφωνα με πληροφορίες, το λόμπι της βιομηχανίας σπόρων πιέζει έντονα την Επιτροπή να μη στείλει προς κρίση την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο και να τη δεχτεί».

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η πρόταση επιβάλλει γραφειοκρατικά εμπόδια σε όσους αγρότες δεν αγοράζουν τους σπόρους από το εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά γίνεται αδύνατο για τους αγρότες να κρατούν και να αναπαράγουν σπόρους, όπως ήταν η πρακτική για αιώνες, αλλά πρέπει να τους αγοράζουν, προφανώς από τις μεγάλες εταιρείες. Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες για τους γεωργούς, διαμορφώνεται μεγάλος κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ανεξαρτησία και ασφάλεια. Σήμερα, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας. Εάν υπήρχαν 2-3 πατενταρισμένες ποικιλίες και προσβάλλονταν από ασθένεια, η καταστροφή θα ήταν καθολική.

Βεβαίως είναι πολλά τα λεφτά. Η ευρωπαϊκή αγορά σπόρων υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ (40 δισ. ευρώ η παγκόσμια), ενώ κυριαρχείται από τέσσερις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν το 58% της αγοράς (οι δέκα μεγαλύτερες το 73%). Οι αγροτοδιατροφικοί κολοσσοί διαμαρτύρονται βέβαια ότι χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω «παράνομης αναπαραγωγής και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων».

Χάθηκε το 75%

Στην Ευρώπη ήδη το 75% της αγροτικής βιοποικιλότητας έχει ήδη χαθεί. Θα αφήσουμε το μέλλον να σημάνει την πλήρη εξαφάνιση; Ειδικά στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα (και στους σπόρους) στην Ε.Ε., τον μικρό σχετικά κλήρο και την επιβίωση της πατροπαράδοτης συνήθειας να κρατούνται οι σπόροι από την καλλιέργεια, το κτύπημα εάν περάσει ο Κανονισμός θα είναι πολύ μεγάλο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Θα συμβάλλει στο να εισακουστεί η φωνή των πολιτών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή