Στην τελική ευθεία για τα απορρίμματα

Στην τελική ευθεία για τα απορρίμματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης βρίσκονται οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, οπότε και θα ξεκινήσει να «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα του έργου. Πάντως, καθώς ο χρόνος περνάει, οι πιθανότητες να τεθούν σε λειτουργία οι προσωρινές εγκαταστάσεις πριν από το τέλος του 2014 έχουν πλέον εξανεμιστεί.

Το προηγούμενο διάστημα, φορείς και υπηρεσίες κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσία. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο ανάδοχος του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) κατέθεσε τις συμπληρωματικές μελέτες που ζητήθηκαν. «Η εκτίμησή μου είναι ότι το προσεχές δεκαπενθήμερο θα εκδοθεί η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) με κοινή υπουργική απόφαση, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το έργο», αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γιώργος Αγραφιώτης. «Το χρονοδιάγραμμα του έργου θα ξεκινήσει να μετράει από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση».

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, οι πέντε νομοί της περιφέρειας (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) θα καλυφθούν από τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (εργοστάσιο διαλογής και ΧΥΤΥ) και από δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Ο ανάδοχος θα πρέπει εντός 10 μηνών να είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων των 5 νομών με προσωρινές εγκαταστάσεις και σε 24 μήνες με τις μόνιμες. Οι τρεις μονάδες θα κατασκευαστούν: στον Δήμο Τριπόλεως βόρεια του οικισμού Παλαιοχούνης, στον Δήμο Οιχαλίας δυτικά του οικισμού Καλλιρρόης, στον Δήμο Ευρώτα νοτιοδυτικά του οικισμού Αμπελοχωρίου. Επίσης, τον σχεδιασμό ολοκληρώνουν δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: ένας στην Τενέα Κορινθίας και ένας στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων είναι πολλές. Για παράδειγμα, «η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην περιοχή Παλαιοχούνης είναι παράνομη», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, μηχανικός και μέλος ομάδας κατοίκων και καταγομένων από τρία χωριά της περιοχής. «Η απόσταση από την κύρια περιοχή προέλευσης των απορριμμάτων, δηλαδή την Κόρινθο, είναι πολύ μεγάλη, περί τα 70 χλμ. Επίσης, η απόσταση από τον κοντινότερο οικισμό είναι μικρότερη από την επιτρεπόμενη, ενώ τμήμα της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αναδασωτέο». Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Οιχαλίας. «Ολοι θέλουν το έργο, αλλά λίγο πιο μακριά από την περιοχή τους. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός», υποστηρίζει ο κ. Αγραφιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή