Δυσοίωνο το μέλλον των τροπικών δασών

Δυσοίωνο το μέλλον των τροπικών δασών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O συνδυασμός φωτιάς και ακραίων καιρικών φαινομένων θα αυξήσει τη θνησιμότητα των δένδρων του Αμαζονίου. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι μεγάλες ξηρασίες που καταγράφονται κατά καιρούς πιθανώς να πυροδοτήσουν τον μαζικό θάνατο δένδρων των τροπικών δασών στο εγγύς μέλλον. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες περιορισμού της αποψίλωσης των δασών θα πρέπει να ακολουθούνται από άλλες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στον περιορισμό των πυρκαγιών που μπαίνουν για την εκμετάλλευση των γαιών. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Ενας εκ των συντακτών της μελέτης, ο ερευνητής του βραζιλιάνικου Ερευνητικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών του Αμαζονίου και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χολ, δρ Πάουλο Μπράντο εξήγησε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης βασίστηκαν σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και το οποίο είναι το πρώτο του είδους. Το 2004 η ερευνητική ομάδα οριοθέτησε τρία κομμάτια γης στον νοτιοανατολικό Αμαζόνιο, ένα από τα οποία καιγόταν σε ετήσια βάση, ένα που παραδιδόταν στις φλόγες ανά τριετία και ένα το οποίο παρέμενε ανέγγιχτο.

«Οταν ανάβαμε φωτιά κάθε χρόνο, δεν είχαμε αρκετά δένδρα και φύλλα για να δημιουργήσουμε μία φωτιά μεγάλης έντασης, που αποτεφρώνει πολλά δένδρα. Αυτού του τύπου τα δάση στην πραγματικότητα προστατεύονται από τη φωτιά». Η ομάδα εξεπλάγη όταν το 2007 διαπίστωσε ότι όταν κάηκαν δύο κομμάτια γης ταυτόχρονα, και τα δύο έδειξαν εξίσου ισχυρή αντίδραση. «Στην πραγματικότητα παρατηρήσαμε μία στροφή προς ένα περιβάλλον που θύμιζε σαβάνα. Τα χόρτα εισέβαλαν στο δάσος και καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο οικοσύστημα. Η αλλαγή εκείνης της χρονιάς πυροδοτήθηκε από τις συνθήκες ξηρασίας». Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι οι περισσότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στο κομμάτι γης που καιγόταν ανά τριετία. Υπήρχαν περισσότερα δένδρα και μικρά κομμάτια ξύλου στο έδαφος, τα οποία ήταν πιο στεγνά και έτσι η πυρκαγιά ήταν ισχυρότερη.

Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των δένδρων επηρέασαν σημαντικά το περιβάλλον καθώς χορτάρια κατέλαβαν εκτάσεις όπου παλιότερα υπήρχαν δένδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή