Κυψέλες με τοξικά φυτοφάρμακα

Κυψέλες με τοξικά φυτοφάρμακα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων μεταφέρουν οι μέλισσες στις κυψέλες μαζί με τη γύρη που συλλέγουν από τους ευρωπαϊκούς αγρούς, για να ταΐσουν τις προνύμφες.

Εως και 17 διαφορετικά τοξικά φυτοφάρμακα ανιχνεύτηκαν στα 2/3 των δειγμάτων γύρης από τις κυψέλες που εξετάστηκαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Greenpeace στο πλαίσιο εκστρατείας για την προστασία των μελισσών και τη βιώσιμη γεωργία. Μάλιστα το γεγονός ότι σε πολλά δείγματα ανιχνεύτηκαν πολλά διαφορετικά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο ανησυχητικό, καθώς δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της συνέργειας των τοξικών ουσιών για την υγεία των μελισσών.

Από τα τέλη του 1990 οι μελισσοκόμοι στην Ευρώπη αλλά και την Αμερική είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές αιτίες. Και βέβαια λιγότερες μέλισσες δεν σημαίνει μόνο λιγότερο μέλι αλλά και πολύ λιγότερα τρόφιμα. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες, οι οποίες γονιμοποιούν το άνθος για να παραχθεί ο καρπός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα χημικά που βρέθηκαν στη γύρη που συλλέχθηκε από κυψέλες προέρχονται από διάφορες κατηγορίες φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, συνολικά 53 διαφορετικές χημικές ουσίες. Στην Ελλάδα εξετάστηκαν 10 δείγματα γύρης και βρέθηκαν 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

«Η νέα έρευνα της Greenpeace αποδεικνύει την ανάγκη για μια ουσιαστική στροφή στη βιώσιμη γεωργία. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές εκτίθενται σ’ ένα κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων των οποίων τις συνέπειες μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε» τονίζει η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά κενά στην επιστημονική γνώση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μέλισσες και πώς ακριβώς επιδρούν τα φυτοφάρμακα στην υγεία τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Επίσης να εφαρμόσει σχέδια δράσης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες αλλά και να πραγματοποιήσει έρευνες για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των απειλών για τις καλλιέργειες. Ζητεί επίσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, να απαγορεύσει τα φυτοφάρμακα που επηρεάζουν τις μέλισσες και να προωθήσει εθνικό σχέδιο δράσης για τα έντομα αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή