Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η πολιτιστική κληρονομιά συναγωνίζεται τις φυσικές καλλονές, η πολιτική για τον πολιτισμό και η πολιτική για το περιβάλλον πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη συναντίληψη και σύγκλιση. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που επιτυγχάνει τη σύγκλιση αυτή», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα την έναρξη του δημοφιλούς προγράμματος που σχεδίασε η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Και συνέχισε ο υπουργός:

«Χάρη στο ενδιαφέρον όχι μόνο των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα, ένα πλήθος ευφάνταστων εκδηλώσεων που συνδυάζουν τον πολιτισμό, την οικολογία, τη φυσιολατρία, τον αθλητισμό, αλλά και την κοινωνικότητα, που μπορεί να απαλύνει τα προβλήματα μιάς δύσκολης καθημερινότητας».

Περισσότεροι από 150 φορείς συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Σαράντα δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες Υπηρεσίες και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 22 Δήμοι, 10 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έξι Πανεπιστημιακές Σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, καθώς και πολλοί εθελοντές συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε 29 νομούς.

«Απολαυστικοί περίπατοι και ποδηλατικές διαδρομές, συναρπαστικές θεματικές περιηγήσεις, απρόβλεπτα καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις ξετυλίγονται από σήμερα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας, αλλά και σε δάση που έχουν επίσης ζώσα ιστορία, που διηγούνται μαγικούς μύθους και ακόμα πιο μαγικές αλήθειες για τον τόπο μας» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η αντίληψη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως σημαντικού μέρους της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία υπαγορεύεται σήμερα από διεθνείς συνθήκες και συνδιασκέψεις, προβλεπόταν από το Ελληνικό Σύνταγμα πολύ πριν ισχύσουν οι εν λόγω ειδικές συμβάσεις.

«Σήμερα», πρόσθεσε η κα Μενδώνη, «η πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους πυλώνες για μια κοινωνία. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ανταποκρίνονται σε όλες τις ουσιαστικές παραμέτρους, που είναι η εκπαιδευτική διάσταση, η ισότιμη πρόσβαση της κοινωνίας στον πολιτισμό, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, η προβολή της πολυμορφίας, η αναπτυξιακή διάσταση».

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας το 2011, είπε η Διευθύντρια Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κα Μαρία Λαγογιάννη. Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2012 στους νομούς Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου. Το 2013 επτά δήμοι και 60 φορείς συμμετείχαν σε δράσεις που έγιναν σε 12 νομούς. Και φέτος υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος από παντού. «Σκοπός μας», τόνισε η κα Λαγογιάννη, «είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών στην κατανόηση και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και τού πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και την πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής».

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και δυο επιστήμονες που έχουν εκπονήσει σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών:

Ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μίλησε για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Ελεύθερνα στην Κρήτη. Στη διαδρομή αυτή δημιουργήθηκαν μονοπάτια, φυτεύθηκαν ενδημικά δέντρα, τοποθετήθηκαν καθιστικά, ενθαρρύνοντας τη βιωματική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνδυάζοντας τον πολιτιστικό με τον φυσιολατρικό και τον περιπατητικό τουρισμό.

Τέλος, ο κ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στη δράση που διευθύνει στη Λέσβο: Ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου, αναδεικνύει τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών. Πολιτιστικά μνημεία, ιστορικοί τόποι και φυσικές ομορφιές συνδέονται σε μια διαδρομή 130 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή