ΗΠΑ: Χάθηκε 1 στις 4 μέλισσες

ΗΠΑ: Χάθηκε 1 στις 4 μέλισσες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η φετινή απώλεια ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές.  Παράσιτα, ασθένειες, παρατεταμένη χρήση εντομοκτόνων και ανθυγιεινή διατροφή είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που συνέβαλαν στην εξόντωση του 23% του πληθυσμού των μελισσών.

Αισιόδοξοι, μέσα στο ευρύτερο κλίμα ανησυχίας εμφανίζονται οι ερευνητές, οι οποίοι αναφέρουν, ότι το φετινό ποσοστό θνησιμότητας είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το 30%, που ήταν αντιπροσωπευτικό των προηγούμενων 8 ετών.

Ο επικεφαλής της  έρευνας και καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Ντένις ΒΑΝ Ένγκελσντορπ, τονίζει, ότι, ενώ τα νούμερα είναι μικρότερα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Κατά γενική ομολογία, οι ερευνητές δεν μπορούν να διακρίνουν με βεβαιότητα τους λόγους της φετινής μείωσης της θνησιμότητας, αν και επικρατεί η θεωρία ότι φέτος υπήρξε ένα κλίμα αυξημένης προσπάθειας και φροντίδας από πλευράς των μελισσοκόμων προς τις μέλισσες.

Ενώ άλλοι ερευνητές θεωρούν, ότι δεν υπάρχει κύριο αίτιο καταστροφής των μελισσιών,  ο ΒΑΝ Ένγκελσντορπ εικάζει, ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο συνδυασμός ενός νέου είδους ακάρεων, με τρομερή ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα και μια έλλειψη στην ποικιλία των φυτών, από όπου λαμβάνουν τη γύρη.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου πολλοί μελισσοκόμοι δεν μπορούν να κρατήσουν στη ζωή τις μέλισσες τους», διαπιστώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ΒΑΝ Ένγκελσντορπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή