Ιδρυμα μείωσε το αποτύπωμά του στο περιβάλλον

Ιδρυμα μείωσε το αποτύπωμά του στο περιβάλλον

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να ζήσουν τη σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου όπου διαμένουν αλλά και να παρακολουθήσουν μια εξειδικευμένη ενημέρωση για την ανακύκλωση υλικών είχαν οι τρόφιμοι του Ιδρύματος «Θεοτόκος» στο Ιλιον, που φιλοξενεί άτομα με νοητική υστέρηση. «Σχεδιάσαμε εξ αρχής αφίσες και έντυπο υλικό, διοργανώσαμε ένα παιχνίδι με καθημερινά οικιακά απορρίμματα και χρωματιστούς κάδους, προκειμένου οι συμμετέχοντες να κάνουν τους κατάλληλους συνειρμούς», εξηγεί στην «Κ» ο ιθύνων νους της εν λόγω πρωτοβουλίας, Νίκος Σοφιανόπουλος. Οντας ο ίδιος μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης, επέλεξε να εφαρμόσει τη δράση «Πράσινα Κτίρια- Πράσινες Ικανότητες» στο ελληνικό Iδρυμα. Ετσι, πέρα από την επιτυχή εκπαίδευση των τροφίμων, που βελτίωσαν κατά 7,5% την ικανότητα επιλογής κάδου, ο κ. Σοφιανόπουλος υλοποίησε σειρά αλλαγών προκειμένου να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του Ιδρύματος, που στεγάζεται από το 1956 στο ίδιο κτίριο.

«Επειτα από μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, που κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα με αντίστοιχα κτίρια στη Μ. Βρετανία, διαπίστωσα ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης της τάξεως του 25%», αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος. Βάζοντας ως στόχο μείωση 10%, πρότεινε την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέους οικονομικούς, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα νέας τεχνολογίας, την τοποθέτηση ανιχνευτών κίνησης φωτισμού σε χώρους με συχνή χρήση σύντομης διάρκειας και τη συνεχή καταγραφή της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου, ο κ. Σοφιανόπουλος παραβρέθηκε στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο διάστημα συντόνιζε το πρόγραμμα εξ αποστάσεως χάρη στην τεχνολογία. «Εκανα έρευνα αγοράς, επικοινωνούσα με εταιρείες ζητώντας χορηγίες και εν συνέχεια με το 90μελές προσωπικό του Ιδρύματος, που έκανε την εγκατάσταση των μηχανισμών». Παρά την κρίση, «μία στις τρεις εταιρείες δέχτηκε αμέσως να κάνει χορηγία» (π.χ. Philips, Calpak, Καυκάς, Efergy). Ετσι, το τελικό κόστος ανήλθε μόλις στα 200 ευρώ για την αγορά κάδων απουσία χορηγού. Το πρότζεκτ, όπως ήταν αναμενόμενο, «έκλεψε» τις εντυπώσεις στη Γλασκώβη, αποσπώντας την καλύτερη βαθμολογία. Συν τω χρόνω θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των 360 ψυχών της «Θεοτόκου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή