Η ξηρασία οδηγεί σε πρόστιμα

Η ξηρασία οδηγεί σε πρόστιμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ξηρασία πλήττει την Καλιφόρνια. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι βροχοπτώσεις φέτος στην πολιτεία και τα αποθέματα ύδατος φθίνουν. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι φορείς πρόκειται να λάβουν μια σειρά σκληρών μέτρων που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της κατασπατάλησης του νερού, ενώ προβλέπεται η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Η λήψη των αυστηρών μέτρων κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της αδιαφορίας που έδειξαν οι καταναλωτές στις επανειλημμένες εκκλήσεις του κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση νερού. Χαρακτηριστικά, ενώ ο κυβερνήτης ζήτησε τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 20% τον Μάιο, αυτή αυξήθηκε κατά 1%.

«Ηταν πολύ δύσκολο να πεισθούν οι κάτοικοι των πόλεων ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας», λέει η Φελίσια Μάρκους, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Πολιτειακών Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνιας. «Σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κοινότητες στις οποίες τελειώνουν τα αποθέματα νερού από ώρα σε ώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βρεθούν και άλλες περιοχές σε αυτή την κατάσταση».

Ετσι, έπειτα από μια μακρά συνεδρίαση την Τρίτη, αποφασίστηκαν μέτρα εξοικονόμησης του νερού. Το πότισμα των κήπων περιορίζεται σε δύο ημέρες την εβδομάδα, απαγορεύεται το πλύσιμο των πεζοδρομίων και των μικρών ιδιωτικών δρόμων στις εισόδους κατοικιών, όπως εξάλλου απαγορεύεται το πλύσιμο των αυτοκινήτων εφόσον ο σωλήνας δεν διαθέτει ακροφύσιο με το οποίο να διακόπτεται η ροή. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρότατα πρόστιμα τα οποία μπορεί να ανέρχονται ακόμα και στα 500 δολάρια ημερησίως. Επίσης, πρόκειται να απαγορευτεί η χρήση πόσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους, όπως παραδείγματος χάρη για σιντριβάνια.

Η ξηρασία, εξάλλου, πλήττει με ιδιαίτερη δριμύτητα τους αγρότες της πολιτείας οι οποίοι έχουν, πλέον, πρόσβαση μόνο στο ένα τρίτο του νερού που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιους υπολογισμούς, το κόστος αυτής της φυσικής καταστροφής θα προσεγγίσει τα 2,2 δισ. δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα φέτος, ενώ θα χαθούν 17 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μέχρι το 1015

Η ίδια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Επιστημών Νερού, προβλέπει ότι το φαινόμενο της ξηρασίας θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2015, ακόμα και αν το φθινόπωρο επικρατήσουν συνθήκες Ελ Νίνιο που κάποιες φορές οδηγούν σε ισχυρή βροχόπτωση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η Καλιφόρνια δεν μπορεί να υπολογίζει στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και είναι εντελώς απαραίτητο να αρχίσουν οι κάτοικοι να εξοικονομούν νερό άμεσα. Αν τελικά τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν, επισημαίνει η Μάρκους, τότε θα επιβληθούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή