Ελλείψεις και καθυστερήσεις στις Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών

Ελλείψεις και καθυστερήσεις στις Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ελλιπείς μελέτες, μη εφαρμογή εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συνοδών έργων είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά τις αυτοψίες που διενήργησαν στελέχη του, σε Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών.

Και όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής, οι παραβάσεις  της νομοθεσίας που διέπει την χωροθέτηση και λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών, δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνον στο περιβάλλον, αλλά ενέχουν και σοβαρό κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης των έργων.

Οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς και είναι ενδεικτικές της προχειρότητας με την οποία χωροθετούνται και λειτουργούν αρκετές Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών, με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, να δημιουργούν ακόμη περισσότερα.

Ας δούμε λοιπόν, τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής, μετά τις δεκάδες αυτοψίες που διενήργησαν σε αντίστοιχες Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών, ανά την επικράτεια:

– μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την χωροθέτηση Μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών κοντά ή μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έλλειψη αξιολόγησης των πιθανών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Γεγονός, που σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, ενέχει τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης των έργων,

– Βιολογικούς Καθαρισμούς που λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ ή κατά παράβασή τους. Κι επειδή η νομοθεσία που διέπει τους ΒΙΟ.ΚΑ. έχει τροποποιηθεί, τα συγκεκριμένα έργα πρέπει να επανασχεδιαστούν, ώστε το σύνολο των μελετών να εναρμονιστεί με τη νέα πλέον νομοθεσία, που ας σημειωθεί επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην διαδικασία αδειοδότησης.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, συνεχίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, «στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας όσο και των συνοδών έργων που βρίσκονται σε περιοχές του τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψουν προβλήματα, τόσο σε επίπεδο ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος όσο και των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ ανοικτό θα παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής σοβαρών κυρώσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει με αναφορά «στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων επεξεργασίας και οι οποίες οδηγούν σε «προσωρινές» λύσεις διάθεσης των λυμάτων και της ιλύος των ΒΙΟ.ΚΑ. Κάτι που αποτελεί ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας και γεννά ζητήματα νομιμότητας, ενώ σωρευτικά προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή