«Πρατήρια» φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δημιουργεί η ΔΕΗ

«Πρατήρια» φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δημιουργεί η ΔΕΗ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή αύξηση του αριθμού ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στους ελληνικούς δρόμους μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπουν οι φορείς και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε χθες η ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει μαζί με άλλους οργανισμούς και εταιρείες (RWE, ENEL, BMW, Daimler και Renault) στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Green Emotion. Σήμερα στην Ελλάδα έχουν πωληθεί πάνω από 60 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 κυκλοφορούσαν 20-25.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες στο συνέδριο ότι η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την ενοικίαση με τη μορφή leasing 15 ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ παράλληλα εφαρμόζει ένα πιλοτικό έργο με την εγκατάσταση 15 σταθμών φόρτισης (8 στην Κοζάνη και 7 στην Αθήνα). Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σύμφωνα με τον κ. Ζερβό μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ συνδυάζει την ανάπτυξή της και με τη φωτοβολταϊκή παραγωγή. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με προδιαγραφές βιώσιμης οικονομίας και αναφέρθηκε στη μελέτη της Ε.Ε. που εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 700.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια, εκ των οποίων 7.000 στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν 47 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ανήκουν σε φορείς και 15 σε ιδιώτες. Βασική αιτία της υστέρησης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, ενώ μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013 την τιμή τους επιβάρυνε φόρος πολυτελείας αυξάνοντας σημαντικά το κόστος. Η νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ μόλις πρόσφατα κατατέθηκε από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης από την έκδοση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατατάσσει στην κατηγορία των τελικών καταναλωτών με δικαίωμα μεταπώλησης ρεύματος ως υπηρεσία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η τροπολογία αναμένεται να δώσει δυναμική εκκίνηση στη νέα αγορά. Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., στην Ελλάδα θα πρέπει, μέχρι τέλος του 2020, να λειτουργούν 13.000 σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το κύριο πλεονέκτημα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι σήμερα από τις πιο αποδοτικές ενεργειακά μηχανές, με συντελεστές απόδοσης μεγαλύτερους από 90%. Ακόμη και το πλέον οικονομικό αυτοκίνητο καύσης διανύει τα 100 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη με κόστος 3-3,5 ευρώ, όταν για ένα ηλεκτρικό το αντίστοιχο κόστος είναι 90 λεπτά.

Το κύριο πλεονέκτημα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι σήμερα από τις πιο αποδοτικές ενεργειακά μηχανές, με συντελεστές απόδοσης μεγαλύτερους από 90%. Ακόμη και το πλέον οικονομικό αυτοκίνητο καύσης διανύει τα 100 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη με κόστος 3-3,5 ευρώ, όταν για ένα ηλεκτρικό το αντίστοιχο κόστος είναι 90 λεπτά. Είναι ωστόσο πολύ ακριβά στην αγορά, γι’ αυτό και οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα προωθούν μαζί με «πακέτα» υπηρεσιών, ενώ τα κράτη-μέλη θεσπίζουν κίνητρα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ωστόσο τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Στην Ελλάδα προβλέπονται ήδη κίνητρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, όπως η απαλλαγή καταβολής τέλους ταξινόμησης και τα μειωμένα ή μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, ενώ συζητούνται και πρόσθετα μέτρα. Αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επεξεργασία σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με στόχο την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή