Αδιαφορία και κακή νοοτροπία καταστρέφουν τον λόφο Λαμπράκη

Αδιαφορία και κακή νοοτροπία καταστρέφουν τον λόφο Λαμπράκη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή του Νέου Κόσμου βρίσκεται ένας λόφος που πασχίζει να «ανασάνει» μέσα από το τσιμέντο της πόλης. Ενας λόφος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο, διότι «κουβαλάει» στη ράχη του τέσσερα σχολικά συγκροτήματα, τα οποία ήλθαν πριν από πολλά χρόνια για να διώξουν το «φάντασμα» των παλαιών φυλακών που στοίχειωναν το «βουνό», όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι ο λόφος Λαμπράκη, τον οποίο οριοθετούν τμήμα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, οι οδοί Αγκύλης, Ζεύξιδος και ο πεζόδρομος της Πυθέου (πρώην Χερσικράτους).

Η παιδεία απουσιάζει

Αν και εκατοντάδες μαθητές καθημερινώς δίνουν το «παρών» σε έναν παιδικό σταθμό, δύο νηπιαγωγεία, δύο συγχωνευμένα δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο / λύκειο (ημερήσιο και νυχτερινό), η παιδεία -με την ευρύτερη έννοια του όρου- απουσιάζει. Ο λόφος Λαμπράκη (σύμφωνα με τον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων, ανήκει στους μεγάλους χώρους πρασίνου με έκταση άνω των 10.000 τ.μ.) βάλλεται συνεχώς από την κακή νοοτροπία και τις παραβατικές συμπεριφορές πλήθους πολιτών που τον επισκέπτεται, αλλά και από την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία αδυνατεί να προστατέψει ένα πάρκο του οποίου οι επισκέπτες στη συντριπτική πλειονότητα είναι παιδιά.

Η «Κ» επιχείρησε αυτοψία στον λόφο, ο οποίος φιλοξενεί και γήπεδα μπάσκετ για την ομάδα του Πρωτέα. Ξηλωμένα κάγκελα, βλάστηση που είχε αφεθεί να παραπέμπει σε τοπίο ζούγκλας, σκουριασμένα, αιχμηρά μέταλλα και σκουπίδια, ακαθαρσίες τετραπόδων παντού, ελλιπής φωτισμός, δίκυκλα να κινούνται ανάμεσα στα παιδικά καροτσάκια και στα τραπεζάκια των δύο μεζεδοπωλείων στον πεζόδρομο, ένα κατεστραμμένο αναψυκτήριο της «Τεχνόπολις», αλλά και, όπως καταγγέλθηκε από δεκάδες περιοίκους, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, συνθέτουν ή συνέθεταν μέχρι τις προηγούμενες ημέρες ένα παζλ παραβατικότητας και αθλιότητας, κυριολεκτικά μπροστά στο παιχνίδι και το λαχανιασμένο τρεχαλητό των λιλιπούτειων «θαμώνων» του πάρκου και των γονιών τους.

Υστερα από αυτή την καταγραφή, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς. Ο αντιδήμαρχος πρασίνου και αστικής πανίδας του Δήμου Αθηναίων, Γ. Π. Αποστολόπουλος, φάνηκε γνώστης της κατάστασης και ενήργησε άμεσα, αλλάζοντας μέσα σε μόλις 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας της βλάστησης του λόφου. «Οταν διαλύθηκε η Δημοτική Αστυνομία, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Δεν υπάρχει παιδεία. Ο καθένας έρχεται και καταστρέφει ό,τι του κάνει κέφι χωρίς συνέπειες. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται 24 ώρες το 24ωρο στο τμήμα επικοινωνίας του δήμου, στον αριθμό 1595, καταγγέλλοντας το πρόβλημα, ενώ θα παίρνουν και αριθμό καταχώρισης της αναφοράς τους, ώστε να παρακολουθούν την πορεία επίλυσης του θέματος», τόνισε. «Εχουμε επιδοθεί σε ένα διαρκές κυνηγητό. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ενέργειες καθαριότητας. Είναι μια άνιση μάχη. Δεν υπάρχει σωστή νοοτροπία στον κόσμο, αλλά ούτε ο πειθαρχικός έλεγχος για αυτούς που ρυπαίνουν», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Α. Βαρελάς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το γραφείο Τύπου της ΓΑΔΑ. Οπως τονίστηκε, «εκτός της αστυνόμευσης, όλα έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία, την παιδεία και την κουλτούρα του καθενός από εμάς. Για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, όμως, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στην Αμεση Δράση, ενώ για θέματα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, υπάρχει ο αριθμός καταγγελιών 109, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, που λειτουργεί όλο το 24ωρο».

Στην κορυφή του λόφου, όμως, λειτουργούσε πριν από πολλούς μήνες το αναψυκτήριο της «Τεχνόπολις», το οποίο «σφραγίστηκε» από την πρώην Δημοτική Αστυνομία, αφού δεν είχε νόμιμη άδεια. Εκτοτε, το κτίσμα έχει αφεθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα παιδιά να έχουν καταστρέψει σχεδόν τη μισή κεραμοσκεπή, φτάνοντας σ’ αυτή από τη διπλανή κερκίδα του γηπέδου μπάσκετ, ενώ μέρος του αφύλαχτου προαύλιου έχει μετατραπεί σε χωματερή και δημόσια ουρητήρια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία.

Ποιος θα πληρώσει

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Μπιτζάνης, μας είπε: «Το κατάστημα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανοίγματος, σε ό,τι αφορά την άδεια. Αργεί ο συντονισμός με τον δήμο, αλλά σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει ξανά με ασφάλεια. Βάλαμε λουκέτο στην εξωτερική πόρτα, δεν περιμέναμε να μπουν άτομα μέσα…». Στην ερώτηση «ποιος θα πληρώσει τις ζημιές», λάβαμε την αφοπλιστική απάντηση: «Ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή ο δημότης…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή