Σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί διαχείρισης απορριμμάτων με συμμετοχή ιδιωτών

Σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί διαχείρισης απορριμμάτων με συμμετοχή ιδιωτών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η χώρα αλλάζει σελίδα στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 13 τέτοιοι διαγωνισμοί, σε διάφορα στάδια. Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο κατασκευάζεται πλήθος ΧΥΤΑ με κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι πιο «προχωρημένοι» από τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ είναι εκείνοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρώτος, που είναι και μείζονος σημασίας καθώς σχετίζεται με το κλείσιμο των χωματερών, βρίσκεται στα τελικά στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ο προσωρινός ανάδοχος έχει επιλεγεί, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί και λογικά μέσα στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Με το νέο σύστημα, η διαχείριση των 150.000 τόνων απορριμμάτων (ετησίως) στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα ανήκουν η Κορινθία, η Αρκαδία και η Αγρολίδα, με μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΧΥΤΥ στο Βαλτέτσι Τρίπολης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Στη δεύτερη ενότητα ανήκει η Μεσσηνία, με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Οιχαλίας, και στην τρίτη ενότητα η Λακωνία, με τις εγκαταστάσεις στη Σκάλα Ευρώτα.

Οσον αφορά τον διαγωνισμό της Δυτικής Μακεδονίας, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το έργο αφορά τη διαχείριση περίπου 100.000 τόνων απορριμμάτων των περιφερειακών ενοτήτων Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Η διαχείριση θα γίνεται μέσω 10 σταθμών μεταφόρτωσης και ενός ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε παλαιό λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους διαγωνισμούς:

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου (περίπου 105.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι νέες εγκαταστάσεις χωροθετούνται στην περιοχή Πολυγύρου του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων.

• Ομοίως, στην Ηλεία έχει οριστεί ανάδοχος και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 100.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ενώ οι εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν στην περιοχή Τριανταφυλλιάς του Δήμου Αμαλιάδας-Ιάρδανου.

• Στον διαγωνισμό των Σερρών (90.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) έχει αναδειχθεί ανάδοχος και αναμένεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

• Ο διαγωνισμός της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (περίπου 150.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

• Οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αχαΐας (150.000 τόνοι ετησίως), της Αιτωλοακαρνανίας (110.000 τόνοι ετησίως) και της Κέρκυρας (87.000 τόνοι ετησίως) βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

• Οι τέσσερις διαγωνισμοί της Αττικής (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) έχουν «παγώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή