Αγροτουρισμός και φυσιολατρικές δραστηριότητες στον Ολυμπο

Αγροτουρισμός και φυσιολατρικές δραστηριότητες στον Ολυμπο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ολυμπος πρέπει να προστατεύσει τον μύθο του. Ο,τι γίνεται στην περιοχή πρέπει απαραιτήτως να ξεκινάει από αυτή την αφετηρία». Ο Παύλος Ανδρεδάκης, πρόεδρος σήμερα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, μετά αρκετές δεκαετίες υπηρεσίας στην Πιερία ως δασολόγος έχει μια σαφή και συνολική εικόνα του υψηλότερου και γνωστότερου βουνού της χώρας. Και άποψη για τον τρόπο που ο Ολυμπος μπορεί να φέρει ένα διαφορετικό είδος ανάπτυξης στην περιοχή.

«Ο Ολυμπος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι μόνο η πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, δεν είναι μόνο μια περιοχή με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα που έχει μείνει παρθένα. Κουβαλάει ένα μύθο, που είναι πολύ ισχυρό κεφάλαιο. Ο Ολυμπος είναι το βουνό των θεών της αρχαίας Ελλάδας και αυτό το ξέρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό το όνομα οδήγησε στο βουνό τούς πρώτους εξερευνητές, οι οποίοι στη συνέχεια ανακάλυψαν και την πλούσια φύση του», εξηγεί. «Γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην περιοχή πρέπει να έχει να κάνει με την ανάδειξη του μύθου αλλά όχι με την απομυθοποίηση».

Πώς μπορεί λοιπόν οι περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας να «εκμεταλλευτούν» τον Ολυμπο, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία του; Ο φορέας δίνει τη δική του άποψη με δύο ημερίδες: η πρώτη πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ελασσόνα και η δεύτερη πραγματοποιείται σήμερα στο Λιτόχωρο. «Ο Ολυμπος είναι μεν το υψηλότερο βουνό της χώρας, ωστόσο πρόκειται για ένα μικρό σε έκταση βουνό. Δεν είναι οροσειρά όπως η Πίνδος. Επομένως δεν υπάρχουν δυνατότητες για πολλά πράγματα που να μη διαταράξουν την περιοχή. Η δημιουργία ενός τελεφερίκ, για παράδειγμα, κάτι που ζητεί χρόνια τώρα η τοπική κοινωνία, πιστεύω ότι, πέρα από την περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλούσε για την κατασκευή του, θα συνέβαλλε στην απομυθοποίηση του βουνού, κάτι που δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Ο Ολυμπος ήταν η κατοικία των θεών επειδή είναι ένα ψηλό και δυσπρόσιτο βουνό. Αν μπορείς να το ανεβείς σε 2 λεπτά από τη θάλασσα, χάνεται η μαγεία του».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του φορέα, η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου προσφέρεται για αγροτουρισμό και δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φύση. Ο Λάζαρος Μπέλλος, συνταξιούχος δάσκαλος, ξεκίνησε το 2009 τη λειτουργία ενός από τους πρώτους οικοτουριστικούς ξενώνες της περιοχής (Κτήμα Μπέλλου, στον Αγιο Δημήτριο Πιερίας). Δημιούργησε μια μονάδα φιλοξενίας σε κτήμα 43 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλλιεργείται με δέντρα (λ.χ. καρυδιές, κερασιές, βυσσινιές) και κηπευτικά, ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει και τα αρωματικά φυτά. «Η δημοτικότητά μας αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε, δείχνει όμως μια τάση που μας κάνει να ελπίζουμε», εξηγεί ο κ. Μπέλλος. «Η περιοχή μας δεν έχει πολλές αγροτουριστικές μονάδες, ίσως γιατί οι μονάδες αυτές θέλουν μεγάλη αφοσίωση. Ο τουρισμός στην Πιερία είναι μονοσήμαντα στραμμένος στη θάλασσα, στην “εύκολη λύση”. Ομως η άλλη πλευρά του Ολύμπου προσφέρεται για καταπληκτικές αποδράσεις από την πόλη: για περιπατητικό τουρισμό και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Εμείς, για παράδειγμα, διαθέτουμε ποδήλατα στους επισκέπτες μας για να κάνουν τις βόλτες τους και να απολαύσουν τη φύση. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές. Αξιοθέατα, όπως τα ιστορικά χωριά Λιβάδι και Αγιος Δημήτριος, βυζαντινά μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι σε μικρή απόσταση».

Και για οικογένειες

«Η ορειβασία στον Ολυμπο δεν είναι για όλους, ειδικά τον χειμώνα. Απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες και αντοχή», λέει ο κ. Ανδρεδάκης. «Υπάρχουν όμως πολλές δραστηριότητες μαζικού χαρακτήρα στα χαμηλότερα υψόμετρα, κατάλληλες ακόμα και για οικογένειες. Αυτόν τον τουρισμό θέλουμε να αναδείξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι προσφέρει μια διαφορετική ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή».

Για όσους λοιπόν έχουν ήδη πεισθεί, το site του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού (http://www.olympusfd.gr) προσφέρει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για τους οικισμούς της περιοχής, τις εταιρείες που προσφέρουν οικοτουριστικές δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις φιλοξενίας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή