Σε κίνδυνο μεγάλης ξηρασίας οι δυτικές ΗΠΑ

Σε κίνδυνο μεγάλης ξηρασίας οι δυτικές ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν ενεργήσουμε ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών και το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλάζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων, οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, εντός του τρέχοντος αιώνα, πρόκειται να βιώνουν όλο και συχνότερα περιόδους ξηρασίας που θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ως «mega ξηρασίες» ορίζονται περίοδοι ξηρασίας που θα είναι από άποψη έντασης παρόμοιες με τις χειρότερες ξηρασίες που βλέπουμε σήμερα, μόνο που θα έχουν διάρκεια η οποία θα ξεπερνά ακόμα και τα 35 χρόνια. Τη μελέτη πραγματοποίησαν ειδικοί του Ινστιτούτου Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική εργασία που προβλέπει ότι οι μελλοντικές έντονες ξηρασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια από τις «mega ξηρασίες» που σημειώθηκαν πριν από πολλούς αιώνες και που θεωρούνται υπεύθυνες για την εξαφάνιση κάποιων πολιτισμών στα τέλη του 13ου αιώνα. Αλλωστε, σήμερα οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι εξαιτίας της αύξησης των πληθυσμών και τις μεγαλύτερης εξάρτησής μας από τους υδάτινους πόρους.

«Είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε αυτού του είδους την ποσοτική σύγκριση ανάμεσα στις προβολές που διαθέτουμε για το μέλλον και τα στοιχεία του παρελθόντος και η ιστορία αυτή ομολογουμένως δεν είναι διόλου ευχάριστη», εξηγεί ο Τζέισον Σμέρντον, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη και είναι ειδικός του κλίματος στο Παρατηρητήριο Γης Λαμόντ Ντόνερτι, το οποίο ανήκει στο Ινστιτούτο Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ακόμη και όταν επιλέγουμε τη χειρότερη περίοδο του παρελθόντος, όσον αφορά τις “mega ξηρασίες”, οι προβλέψεις μας για τον 21ο αιώνα κάνουν αυτά τα επεισόδια να μοιάζουν με ευχάριστους περίπατους στον Κήπο της Εδέμ», πρόσθεσε ο Σμέρντον.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν 17 διαφορετικά κλιματικά πρότυπα για να αναλύσουν τις μελλοντικές συνέπειες της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών σε περιοχές από το Μεξικό μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επίσης πρόβλεψαν τις συνέπειες που θα έχει η συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και μελέτησε και σενάρια περικοπής της εκπομπής αυτών των αερίων. Και από τις δύο προσεγγίσεις εξήχθησαν ανησυχητικά συμπεράσματα. «Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενάντια στην εξακολούθηση της διαχείρισης ύδατος αγροτικών και υδάτινων πόρων που σήμερα ακολουθούνται στην περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων και στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Σταλ, καθηγητής του τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία μελέτη. Στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί ξηρασία τουλάχιστον τα 11 από τα 14 τελευταία χρόνια. Η ξηρασία πλήττει την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό, την Αριζόνα, το Τέξας, την Οκλαχόμα, καθώς και άλλες τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται 64 εκατ. άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή