Ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα

Ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Την προειδοποίηση ότι χρειάζονται χρήματα για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία όσον αφορά το κλίμα απηύθυνε χθες, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Γκουιάν, που επλήγη το 2013 από τον φονικό τυφώνα «Χαϊγιάν», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Φιλιππίνες. Πάνω από 7.300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη θεομηνία πριν από δύο χρόνια και ο Ολάντ μαζί με τον πρόεδρο Μπενίνιο Ακίνο Γ΄ εγκαινίασαν μια διεθνή έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας στο Παρίσι, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αν οι πλούσιες χώρες δεν διαθέσουν αρκετά κονδύλια για να συνδράμουν τις φτωχές να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Ο Ολάντ είχε συναντήσεις με ψαράδες, περιόδευσε στην πόλη και κατέληξε στο τοπικό σχολείο. Μαζί του ήταν, επίσης, δύο Γαλλίδες ηθοποιοί, η βραβευμένη με Οσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και η Μελανί Λοράν. Η συμφωνία του Παρισιού δεν αναμένεται να αναστείλει την κλιματική αλλαγή, αλλά οι διοργανωτές φιλοδοξούν να διασφαλίσουν εγγυήσεις εκ μέρους των περισσότερων κρατών πως θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Νωρίτερα, μόνο οι πλούσιες χώρες είχαν υποσχεθεί να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και βενζίνης. Οι βραδυκίνητες συζητήσεις στον ΟΗΕ έλαβαν νέα ώθηση τον περασμένο χρόνο, όταν οι δύο μεγαλύτερες ρυπογόνες χώρες, η Κίνα και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν από κοινού στόχους για τον περιορισμό των ρύπων ενόψει της Συνόδου του Παρισιού, που θα εφαρμοστούν το 2020. Ευρώπη και Νορβηγία έχουν, επίσης, παρουσιάσει ανάλογους στόχους. Η σύνοδος αντιμετωπίζει, ωστόσο, μια μεγάλη πρόκληση: τη συγκέντρωση 100 δισ. σε ετήσια βάση μέχρι το 2020 για την παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να υιοθετήσουν καθαρότερη ενέργεια. Ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε τις Φιλιππίνες, που επλήγησαν από έναν από τους καταστροφικότερους τυφώνες στην Ιστορία, για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Ακίνο έχει αναγνωρίσει πως οι συνέπειες επιδεινώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή