Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» την Αθήνα για 40 νύχτες τον φετινό χειμώνα

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» την Αθήνα για 40 νύχτες τον φετινό χειμώνα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα νύχτες καλυμμένη από το κίτρινο πέπλο της αιθαλομίχλης πέρασε και τον φετινό χειμώνα η Αθήνα. Οι συχνές βροχοπτώσεις και η μείωση στην τιμή του πετρελαίου αντισταθμίστηκαν από τον ψυχρό χειμώνα, με αποτέλεσμα οι τιμές των μικροσωματιδίων από καύση βιομάζας να παραμείνουν υψηλές. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζημιά που έχει συντελεστεί θα αργήσει να επανορθωθεί, καθώς ο κόσμος έχει πλέον «εκπαιδευτεί» στη χρήση του τζακιού για θέρμανση.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησαν τον χειμώνα στην Αθήνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρουσιάστηκαν χθες από την περιβαλλοντική οργάνωση Ecocity. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου του 2014 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 καταγράφηκαν από τον σταθμό μέτρησης στο Θησείο 40 νύχτες κατά τις οποίες οι ωριαίες τιμές των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν τα 80 μg/m3. Ο αριθμός των ημερών με αιθαλομίχλη αντιστοιχεί στο 33% (δηλαδή μία στις τρεις ημέρες), στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Επίσης 22 ημέρες καταγράφηκε υπέρβαση του ημερήσιου ορίου των ΑΣ10, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα, ενώ 59 ημέρες υπήρξε υπέρβαση του ορίου των μικρότερων μικροσωματιδίων ΑΣ2,5 (μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι). Να σημειωθεί ότι από τα αποτελέσματα έχουν αφαιρεθεί οι ημέρες στις οποίες υπήρξε μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. «Ανησυχούμε τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πιο ψυχρό χειμώνα» ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Γερασόπουλος, από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, από τη σύγκριση των μέσων ωριαίων συγκεντρώσεων του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου του 2013 και 2014, προκύπτει ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 20-25%, χρόνο με τον χρόνο, ενώ μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του 2014 και 2015 η μεταβολή είναι ομαλή με τις τιμές να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές συγκριτικά αυξομειώσεις. Οι συγκεντρώσεις παρόλα αυτά εμφανίζονται σαφώς μεγαλύτερες από τα θεσπισμένα επιτρεπόμενα όρια.

«Φοβάμαι ότι ο κόσμος εκπαιδεύτηκε στη χρήση του τζακιού. Εχει κάνει τις μικρές προσωπικές του επενδύσεις, έχει αγοράσει υλικό προς καύση που πρέπει να ξοδευτεί… άρα η υπόθεση της αιθαλομίχλης δεν πρόκειται να λήξει σύντομα», εκτίμησε ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κλέας Κατσουγιάννη σχετικά με τη συμβολή των ντιζελοκίνητων οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. «Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες της απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή