Περιβαλλοντικό παρατηρητήριο: Πέντε χρόνια διεθνούς πρωτοπορίας

Περιβαλλοντικό παρατηρητήριο: Πέντε χρόνια διεθνούς πρωτοπορίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρότυπο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, που έγινε πραγματικότητα χάρη στη γόνιμη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με την ερευνητική κοινότητα, κλείνει πέντε χρόνια λειτουργίας. Το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) της Costa Navarino έχει καταφέρει να «βάλει στον χάρτη» της ακαδημαϊκής κοινότητας τη Μεσσηνία, ασχολούμενο με την ατμοσφαιρική σύνθεση, τους υδάτινους πόρους, τη γεωμορφολογική και κλιματική ιστορία στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις συμπράττοντες στο εγχείρημα -η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε., το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η Ακαδημία Αθηνών- παρουσίασαν χθες τον πρώτο απολογισμό της δράσης του ΝΕΟ, ανανεώνοντας τη συμφωνία τους για ακόμα μια πενταετία. Οπως είπε η Karin Holmgren, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και διευθύντρια του ΝΕΟ, το Παρατηρητήριο ήρθε να καλύψει ένα κενό στην επιστημονική γνώση, αναπτύσσοντας παράλληλα επιστημονικά εργαλεία για μια σειρά τομείς σχετιζόμενους με το περιβάλλον. «Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία, που ξεπερνά τα “σύνορα” ανάμεσα στον ακαδημαϊκό τομέα και τον ιδιωτικό-επιχειρηματικό-τουριστικό τομέα, συνεισφέροντας στην επιτυχία των ερευνητικών αποτελεσμάτων και υποδεικνύοντας τους τομείς της έρευνας που είναι σημαντικοί για την οικοδόμηση ενός αειφόρου μέλλοντος».

Σε ποιους τομείς, λοιπόν, έχει εστιαστεί η δραστηριότητα του Navarino Environmental Observatory;

• Μελέτη των μεταβολών στη σύσταση της ατμόσφαιρας και κλιματικές αλλαγές. Οπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Μανέας, υπεύθυνος του ερευνητικού σταθμού στη Μεσσηνία, η Δυτική Πελοπόννησος είναι ένα «σταυροδρόμι» μεταφοράς αερίων και σωματιδιακών ρύπων: από τη Σαχάρα, από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, ακόμα και από τη βιομηχανική ζώνη στην κοιλάδα του Πάδου στη γειτονική Ιταλία. Η συστηματική μελέτη των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών των αιωρούμενων σωματιδίων αποκαλύπτει την προέλευσή τους και βοηθά στον προσδιορισμό του κλιματικού τους ρόλου. Χαρακτηριστικό της σημασίας του ΝΕΟ είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμης Εκτίμησης για τον Καιρό και τους Ρύπους επέλεξε την Costa Navarino ως έναν από τους τρεις σταθμούς αναφοράς της στη Μεσόγειο.

• Μεταβολή της παράκτιας γεωμορφολογίας και της τοπογραφίας. Οι ομάδες των επιστημόνων ερευνούν, μεταξύ άλλων, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν και εξετάζουν σε ποιο βαθμό οι αλλαγές στο τοπίο οφείλονται στις κλιματικές διακυμάνσεις ή και στις τεκτονικές μετακινήσεις.

• Αξιολόγηση της συμβολής των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην αστυφιλία και επίδραση στον τουρισμό. Οπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Γεωργία Δεστούνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η επιστημονική ομάδα αναπτύσσει εργαλεία για την αειφόρο χρήση του νερού και την πρόβλεψη της συχνότητας πυρκαγιών, μελετά την υφαλμύρινση των υπογείων υδάτων και τεκμηριώνει τις διαδικασίες κλιματικής αλλαγής.

• Μελέτη φυσικών «αρχείων» για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στο παρελθόν. Οπως ανέφερε ο κ. Μανέας, μέσα από τη μελέτη σπηλαίων (σπήλαιο Κάψια) και λιμναίων περιοχών (Γιάλοβα), αλλά και των δακτυλίων των δέντρων, οι επιστήμονες «ανασυνθέτουν» τις κλιματικές, περιβαλλοντικές συνθήκες στη Μεσσηνία πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Το ΝΕΟ έχει αναδειχθεί σε παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στη Μεσόγειο και αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα» ανέφερε χθες ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ. «Στην καρδιά της φιλοσοφίας της ΤΕΜΕΣ είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας και στόχος μας εξαρχής ήταν να αναγνωριστεί διεθνώς ως μια περιοχή υψηλής ποιότητας και αειφόρου ανάπτυξης». Τη χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Barbara Cannon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή