Το πρώτο βιβλίο που μπορείς να φυτέψεις

Το πρώτο βιβλίο που μπορείς να φυτέψεις

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

«Φτιάξαμε ένα βιβλίο που θα επιστρέφει στη φύση ότι της στέρησε», σημειώνει ένας μικρός εκδοτικός οίκος στην Αργεντινή, αναλογιζόμενος την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η μαζική παραγωγή βιβλίων.

1.500 βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο και έξι εκατομμύρια αντίγραφά τους επανατυπώνονται κάθε μήνα μόνο στην Αργεντινή, γεγονός που παρακίνησε τον εκδοτικό οίκο, Pequeño Editor, να δημιουργήσει ένα βιβλίο, το οποίο μετά την ανάγνωση μπορεί να φυτευτεί και να γίνει δέντρο. Ο εκδοτικός οίκος σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο θέλει να περάσει ένα εκπαιδευτικό μήνυμα στους μικρούς αναγνώστες. «Σήμερα ένα βιβλίο μπορεί να δημιουργήσει ένα δέντρο».

Το εγχείρημα Tree Book Tree έχει σκοπό να εμφυσήσει σε μικρούς και μεγάλους την οικολογική συνείδηση, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα βιβλία προέρχονται από τα δέντρα. Τα παιδιά της Αργεντινής, μετά την ανάγνωση του αγαπημένου τους βιβλίου βγαίνουν πλέον στον κήπο του σπιτιού τους ή στο κοντινό πάρκο, θάβουν το βιβλίο, το ποτίζουν και περιμένουν να ανθίσει.

Το πρώτο Tree Book Tree που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2015 δεν είναι τυχαίο ότι απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο εκδοτικός οίκος σημειώνει ότι όπως μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν πλέον και τα δέντρα. Το παιδικό – οικολογικό βιβλίο υπό τον τίτλο "Mi papá estuvo en la selva” (Ο πατέρας μου ήταν στη ζούγκλα), γραμμένο από τους Gusti Llimpi και Anne Decis πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού αγοριού στη ζούγκλα του Εκουαδόρ. Η ιστορία εμπεριέχει ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα που υπογραμμίζεται συμβολικά από τη φύτευση του ίδιου του βιβλίου ξανά στη γη.

Για τη δημιουργία του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε χαρτί χωρίς οξέα, εμποτισμένα με σπόρους από ένα είδος δέντρου, το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το Jacaranda, ενώ τυπώνεται από βιοδιασπώμενο μελάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή