Κόκκινο το θερμόμετρο στην Ευρώπη

Κόκκινο το θερμόμετρο στην Ευρώπη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 40 βαθμούς σκαρφάλωσε ο υδράργυρος στις περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης χθες, καθώς ο καύσωνας αφρικανικής προελεύσεως συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στον ζωολογικό κήπο Safaripark Beekse Bergen της Ολλανδίας, το προσωπικό αναγκάσθηκε να καταφύγει σε μέτρα έκτακτης ανάγκης, μοιράζοντας παγάκια στους μπαμπουίνους και παγωτά με γεύση φρούτων στους λεμούριους. Οι ελέφαντες του κήπου απόλαυσαν κρύα ντους. Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Γαλλία εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα το βράδυ της Τρίτης εξαιτίας ενεργειακού μπλακάουτ. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία στη νοτιοδυτική Γαλλία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την τελευταία φορά που το θερμόμετρο στο Παρίσι έδειχνε 40 βαθμούς τον μήνα Ιούλιο ήταν το 1947, σύμφωνα με τη Meteo France. Στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ-ντε-Λιόν, οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα υπενθύμιζαν συνεχώς στους επιβάτες να πίνουν πολύ νερό και να μην εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο, ενώ το ιατρικό προσωπικό βρισκόταν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά.

Οι λιγότερο συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες Βρετανοί εξέφρασαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τους 34 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψαν τα θερμόμετρα στο Λονδίνο την Τετάρτη. Πολλοί χρήστες του υπόγειου σιδηροδρόμου δήλωσαν ανενόχλητοι από τον καύσωνα. «Πληρώνουμε τόσα λεφτά για να πάμε διακοπές στο εξωτερικό και τώρα έχουμε τον ίδιο καιρό» είπε μία νεαρή Βρετανή φοιτήτρια που σχεδίαζε να περάσει τη μέρα της στο πάρκο. Τα σιντριβάνια στο κέντρο της πόλης μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιες παραλίες, ενώ πολλοί Βρετανοί γονείς έκαναν ηλιοθεραπεία σε παγκάκια, καθώς τα παιδιά τους έπαιζαν στο νερό.

Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τον καύσωνα αναφέρθηκε στον βρετανικό Τύπο. Ενας πατέρας πνίγηκε στην προσπάθεια να σώσει την κόρη του, η οποία δροσιζόταν σε ποτάμι στην Κάμπρια της βορειοδυτικής Αγγλίας. Το μουσουλμανικό συμβούλιο της Βρετανίας προειδοποίησε τους πιστούς που νηστεύουν για το Ραμαζάνι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και διευκρίνισε ότι ο ισλαμικός νόμος επιτρέπει στους αρρώστους και τους ευάλωτους να «σπάσουν» τη νηστεία σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι Ισπανοί από την πλευρά τους δεν ενοχλήθηκαν από την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Μαδρίτη τα τελευταία 95 χρόνια. Στην Πορτογαλία, η πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο των πυρκαγιών ύστερα από έναν ιδιαίτερα στεγνό χειμώνα.

Σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη άλλαξαν την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων τους. Ο τελευταίος μεγάλος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη ήταν το 2003, οπότε και έχασαν τη ζωή τους 70.000 άτομα.

Πάντως, τα Ηνωμένα Εθνη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για παιδιά και ηλικιωμένους που αποτελούν ευπαθείς ηλικιακές ομάδες. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών να εκδώσουν όσες περισσότερες προειδοποιήσεις γίνεται. Οπως τόνισε ο ΟΗΕ, οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή