Ανω του ορίου οι τιμές όζοντος στην πρωτεύουσα

Ανω του ορίου οι τιμές όζοντος στην πρωτεύουσα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα ξεκίνησε με όζον στον ουρανό της Αθήνας, αφού ο επίμονος ρύπος έκανε και πάλι χθες την έντονη εμφάνισή του στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, έπειτα από διήμερη ύφεση το Σαββατοκύριακο. Με βάση τις μετρήσεις του σταθμού στη Νέα Σμύρνη, χθες για δύο ώρες το όζον ξεπέρασε το θεσπισμένο ευρωπαϊκό όριο για την άμεση ενημέρωση του κοινού (συγκεντρώσεις ανώτερες των 180 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο): στις 4 μ.μ. το όζον έφτασε σε συγκεντρώσεις 189 μγ/m3 και στις 5 μ.μ. 182 μγ/m3. Μάλιστα, σε δύο σταθμούς μέτρησης καταγράφηκαν χθες συγκεντρώσεις όζοντος που υπερβαίνουν τον μακροπρόθεσμο στόχο για προστασία της υγείας (να μην ξεπερνά η οκτάωρη τιμή τα 120 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο): 127 μγ/m3 στη Νέα Σμύρνη και 130 μγ/m3 στην Αγία Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο υπήρχε μια σχετική ύφεση στις συγκεντρώσεις, ίσως και λόγω μειωμένης κυκλοφοριακής κίνησης. Το όζον είναι ένας δευτερογενής ρύπος, δηλαδή δημιουργείται με χημική αντίδραση υπό την επίδραση του φωτός, μεταξύ άλλων ρυπογόνων στοιχείων, τα οποία δημιουργούνται και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Καθώς, όμως, χρειάζεται ηλιοφάνεια, το όζον είναι κυρίως ένας καλοκαιρινός ρύπος, ή σε κάθε περίπτωση ένας ρύπος που χρειάζεται φως.

Το όζον είναι ένας από τους πιο επίμονους ρύπους, που κάνουν έντονη την παρουσία τους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί συστατικό στοιχείο του φωτοχημικού νέφους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μετρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε όλους τους σταθμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι καταμετρούν όζον στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Ιουλίου, και στους πέντε σταθμούς που μετράται το όζον καταγράφηκαν υπερβάσεις του μακροπρόθεσμου στόχου για προστασία της υγείας. Στη Νέα Σμύρνη έφτασε στα 143 μγ/m3, στα Λιόσια 147 μγ/m3, στο Μαρούσι 158 μγ/m3, στη Λυκόβρυση 159 μγ/m3 και στην Αγία Παρασκευή 156 μγ/m3. Την Πέμπτη, καταγράφηκε υπέρβαση και του ορίου για την άμεση ενημέρωση του κοινού σε τέσσερις σταθμούς: Μαρούσι 193 μγ/m3, Λυκόβρυση 195 μγ/m3, Αγία Παρασκευή 185 μγ/m3 και Θρακομακεδόνες 206 μγ/m3.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, καταγράφηκε υπέρβαση στον σταθμό μέτρησης στη Νέα Σμύρνη (187 μγ/m3). Οταν οι συγκεντρώσεις του όζοντος ξεπερνούν το όριο ενημέρωσης, το υπουργείο συνιστά σε «άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, και γενικότερα σε άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». Οι προειδοποιήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από όσους ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι οποίοι καλό είναι να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή