Πλαστικά απορρίμματα μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα

Πλαστικά απορρίμματα μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε το ξεχασμένο πλαστικό παιχνίδι να μεταμορφωθεί σε αλατοπίπερο, τασάκι ή βάζο; «Φυσικά και μπορεί», απαντούν με σιγουριά οι αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνος Σακκάς από την ομάδα Τhe New Raw (η νέα πρώτη ύλη). Οι δύο νέοι επιστήμονες, που έχουν ως βάση τους την Ολλανδία, αποφάσισαν να φέρουν την τεχνογνωσία της ανακύκλωσης πλαστικού και του 3d printing στη χώρα μας, διοργανώνοντας, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου, της Ολλανδικής Πρεσβείας και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το πρώτο workshop, από τις 5 έως τις 12 Σεπτέμβρη, στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι λόγοι επιλογής του εν λόγω νησιού είναι πολλοί. «Εδώ η ανακύκλωση λειτουργεί σωστά και οι κάτοικοι είναι μυημένοι σε αυτήν», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σακκάς. «Επίσης, εδώ βρίσκεται η πανεπιστημιακή σχολή με το πλησιέστερο αντικείμενο, τον βιομηχανικό σχεδιασμό». Επιπλέον, καθώς ένα νησί αποτελεί «κλειστό κύκλωμα», μπορεί να αναδειχθεί καλύτερα η φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος. «Υπολογίστε ότι το νησί εισάγει αρχικά το πλαστικό, το οποίο εξάγει μετά τη χρήση του, πληρώνοντας κιόλας για να απαλλαγεί από αυτήν την κατηγορία απορριμμάτων».

Η αντιπρόταση εξ Ολλανδίας είναι η συλλογή του άχρηστου πλέον πλαστικού και η μετατροπή του σε χρηστικό αντικείμενο, όπως κόσμημα, σουβενίρ, αξεσουάρ για εστιατόρια (αλατοπίπερο) ή για το σπίτι (βάζο, τασάκι, γλάστρα). Για τις ανάγκες του workshop έχει φτάσει ειδική εγκατάσταση στο κυκλαδίτικο νησί, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν φοιτητές αλλά και κάτοικοι, εφόσον φέρουν κάποιο πλαστικό απόρριμμα, το οποίο σε πραγματικό χρόνο θα αποκτήσει… άλλη μορφή! Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε διεπιστημονικές ομάδες σχετικά με τη χαρτογράφηση ροών πλαστικών απορριμμάτων στο νησί, τη συλλογή και επεξεργασία του χρησιμοποιημένου πλαστικού και την παραγωγή πρώτης ύλης, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων, όπως και την ανάπτυξη νέων μοντέλων κυκλικής οικονομίας. Τα δημιουργήματά τους θα εκτεθούν στην πλατεία Μιαούλη (συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Σύρου) στις 12 Σεπτεμβρίου, στο Orange Grove στην Αθήνα (14/9) και στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (15/9). «Θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο και ειδικά τους νέους», καταλήγει η κ. Σετάκη, «αξιοποιώντας νέες, προσιτές τεχνολογίες, να κάνουν οικονομία και να αναπτύξουν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή