Δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής από ΗΠΑ και Κίνα

Δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής από ΗΠΑ και Κίνα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέες δεσμεύσεις με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής επρόκειτο να ανακοινώσουν χθες ΗΠΑ και Κίνα, διευρύνοντας σημαντικά την περυσινή κοινή τους διακήρυξη. Μεταξύ των δεσμεύσεων αυτών ξεχωρίζει η αποδοχή από το Πεκίνο συστήματος ανταλλαγής ρύπων. Την ίδια στιγμή, η νέα συμφωνία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των περυσινών όρων.

Τον Νοέμβριο του 2014, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26% με 28% μέχρι το 2025, ενώ η Κίνα αποδέχθηκε να θέσει όριο στην εκπομπή των καυσαερίων αυτών μέχρι το 2030. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κίνα -η μεγαλύτερη πηγή τέτοιων αερίων- δεσμεύεται να περιορίσει τις εκπομπές της.

Η χθεσινή ανακοίνωση επρόκειτο να περιλάβει σημαντικό αριθμό νέων δεσμεύσεων σχετικά με πρωτοβουλίες στο εσωτερικό των δύο χωρών, αλλά και συγκεκριμένα σχέδια χρηματοδότησης αναπτυσσόμενων κρατών, ώστε αυτά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα. «Το κείμενο αυτό εκπονήθηκε ύστερα από πολλή μελέτη και είναι αποτέλεσμα σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών ομάδων», είπε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η συμφωνία, όμως, «εξασφάλισε» ήδη επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια των Κινέζων και την πρόθεση του Πεκίνου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει επίσης ότι οι απαιτήσεις της συμφωνίας θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την αμερικανική οικονομία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ωστόσο η δέσμευση της Κίνας να υιοθετήσει κανόνες ανταλλαγής ρύπων για τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2017, στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, του ατσαλιού και των οικοδομικών υλικών. «Οι τομείς αυτοί ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, ενώ η δέσμευση αυτή του Πεκίνου αποτελεί σημαντική μετατόπιση από τη μέχρι στιγμής πολιτική της χώρας», λέει αξιωματούχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει σύστημα «πράσινης διακίνησης» για την παραγωγή ενέργειας, ευνοώντας τις μεθόδους χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα, έναντι των ρυπογόνων μεθόδων, όπως είναι η καύση άνθρακα. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων βαρέων οχημάτων, αλλά και την επιβολή νέων μεθόδων περιορισμού της ρύπανσης που προκαλούν τα ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά αυτοκίνητα των Κινέζων.

Διάσταση απόψεων

Η πρόοδος στο κλιματικό μέτωπο, όμως, δεν μοιάζει να έδωσε το έναυσμα για σύσφιγξη των σχέσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου και σε άλλα ζητήματα.

Σημαντική διάσταση απόψεων παραμένει σε ό,τι αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι η δράση Κινέζων χάκερ και η κλοπή λογισμικού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, πλήττοντας την τεχνολογική καινοτομία και την εθνική ασφάλεια. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιδείξουν το πνεύμα συνεργασίας που κυριάρχησε στη σύνοδό τους το 2013 στην Καλιφόρνια.

«Οι προσδοκίες πολλών, ότι η συνεργασία με το Πεκίνο σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή θα σήμαινε και τη βελτίωση των σχέσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, διαψεύσθηκαν οικτρά», λέει ο επικεφαλής του γραφείου Ασιατικών Υποθέσεων επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, Μάικλ Γκριν.

Η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ξεκίνησε χθες το πρωί, με τελετή υποδοχής του Κινέζου προέδρου στους κήπους του Λευκού Οίκου και με τους δύο προέδρους, Σι και Ομπάμα, να αποσύρονται αμέσως μετά στο Οβάλ Γραφείο, για κατ’ ιδίαν συζήτηση. Χθες το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων της αμερικανικής προεδρικής κατοικίας.

Και άλλες μεγαλουπόλεις

Σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών καυσαερίων δεσμεύθηκαν ότι θα προβούν πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου, ενισχύοντας τις ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο.

Η Πόλη του Μεξικού, η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Βανκούβερ, το Κατμαντού και το Μάντσεστερ υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία με τίτλο «Κάτω από 2 MOU», με το Λος Αντζελες να έχει υπογράψει πέρυσι.

Παρότι η πρωτοβουλία αφορά αστικές ζώνες, τρεις χώρες, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, υπέγραψαν και αυτές το κείμενο.

Με τη συμφωνία -που δεν περιλαμβάνει κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησής της- οι υπογράφοντες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80% με 95% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2050.

Ο Τζέφρι Σακς, διάσημος οικονομολόγος και σύμβουλος του ΟΗΕ για το κλίμα, επαίνεσε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι οι πόλεις παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας καίριες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τους οικοδομικούς κανόνες και την κατανομή ενεργειακών πόρων.

Η επιστημονική κοινότητα καλεί τον ΟΗΕ να λάβει δραστικές αποφάσεις στην επερχόμενη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, για την ανάσχεση του φαινομένου της υπερθέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή