ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕΑΕ: «Δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από το ραδιενεργό φορτίο στον ΧΥΤΑ Φυλής»

ΕΕΑΕ: «Δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από το ραδιενεργό φορτίο στον ΧΥΤΑ Φυλής»

Λήξαν και άνευ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το περιστατικό στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου το Σάββατο ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια σε φορτίο απορριμμάτων. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), που ενημερώθηκε από τον ΧΥΤΑ Φυλής και αφού έκανε τους κατάλληλους ελέγχους, με σημερινή ανακοίνωσή της «διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας περιβάλλοντος».

Η ΕΕΑΕ, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ανίχνευση ραδιενέργειας σε ΧΥΤΑ, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι καθιερωμένες διαδικασίες ελέγχου και απομόνωσης του φορτίου.

Σήμερα, αρμόδιο προσωπικό της ΕΕΑΕ διενήργησε επιτόπιο δευτερογενή έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι η ενεργοποίηση των ανιχνευτικών συστημάτων ραδιενέργειας προκλήθηκε από την παρουσία του ισοτόπου ιώδιου 131 (Ι-131) σε απορρίμματα οικιακής χρήσης.

Το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα. Το εν λόγω φορτίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε απορρίμματα οικιακής χρήσης (είδη ρουχισμού) ατόμου που προφανώς είχε υποβληθεί σε μια τέτοια θεραπεία.