Ανεπαρκείς δεσμεύσεις για κλιματική αλλαγή

Ανεπαρκείς δεσμεύσεις για κλιματική αλλαγή

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΝΝΗ. Εντελώς ανεπαρκείς είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής οι ανεπτυγμένες χώρες για τη συγκράτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και μελέτη 18 μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εκπρόσωποι περίπου 150 χωρών συζητούν από τη Δευτέρα στη Βόννη της Γερμανίας προκειμένου να καταλήξουν σε προσχέδιο συμφωνίας που θα υπογραφεί από τους ηγέτες τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. «Οι δεσμεύσεις, ως έχουν, βάζουν τη Γη σε μια πορεία αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα έχει σαρωτικές συνέπειες για δισεκατομμύρια κυρίως φτωχών ανθρώπων», είπε η επικεφαλής της οργάνωσης Friends of the Earth Scotland, Μέρι Τσερτς. «Αν η συμφωνία που θα υπογράψουν οι ηγέτες στο Παρίσι έχει καμία σχέση με το κείμενο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη Βόννη, τότε οι ηγέτες θα έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της κλιματικής αλλαγής και βέβαια στην απόδοση κλιματικής δικαιοσύνης».

«Οι πλούσιες χώρες δεν φέρνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα δύο πιο σημαντικά συστατικά – τις περικοπές ρύπων και τα χρήματα», σημείωσε ο Μπράντον Γου της οργάνωσης Action Aid. «Οι προσπάθειες που γίνονται δεν αρκούν καν για να καλύψουν τους στόχους που έχει θέσει η κάθε χώρα στον εαυτό της, πολύ περισσότερο για να φθάσουμε στον στόχο του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η συντάκτρια της έκθεσης του ΟΟΣΑ, Μικαέλα Ραμπάλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή