Σιγά σιγά εξαφανίζουν τα αιωνόβια δέντρα οι λαθροϋλοτόμοι

Σιγά σιγά εξαφανίζουν τα αιωνόβια δέντρα οι λαθροϋλοτόμοι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι λαθροϋλοτόμοι επέστρεψαν στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, καταγγέλλει η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» και, όπως τονίζει, είναι αυξανόμενες οι αναφορές κατοίκων για λαθροϋλοτομία, με «θύματα» αιωνόβια δέντρα.

Μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής της παράταξης και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Κανέλλης αποκάλυψε ότι τον τελευταίο καιρό λαθροϋλοτόμοι κόβουν πέντε-πέντε τα αιωνόβια δέντρα και η ποσότητα που συγκεντρώνουν μπορεί να γεμίσει ένα φορτηγό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λαθροϋλοτόμοι είναι πιθανό να κόβουν μικρό αριθμό δέντρων, ώστε να μη μένουν αρκετή ώρα μέσα στο δάσος και γίνουν αντιληπτοί.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν, λόγω της μεγάλης ζήτησης και του κέρδους που αποφέρει η διακίνηση της παράνομης ξυλείας. Ειδικότερα, μόνο ένα δέντρο μπορεί να φέρει κέρδος από 150 έως και 250 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χειμερινή περίοδο είχαν βρεθεί περισσότεροι από 400 τόνοι παράνομης ξυλείας.

Οσον αφορά στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας, ο Γιώργος Κανέλλης είπε ότι ενημέρωσε γραπτώς τον ασκούντα καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύση Παναγιωτόπουλο για τα όσα συμβαίνουν και «προτείναμε ως παράταξη την εξέταση μέτρων, όπως η τακτική συνάντηση των συναρμοδίων δασαρχών για συνεννόηση και σχεδιασμό κοινών ενεργειών».

Επίσης, σημειώνει ότι η διαβούλευση με τον πληθυσμό των χωριών του δάσους θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία ομάδων εθελοντικής επαγρύπνησης και φύλαξης.

Επιπλέον, ο Γιώργος Κανέλλης αναφέρει ότι η προηγούμενη διαχειριστική μελέτη για το δρυοδάσος Ξηρομέρου δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μία νέα μελέτη, καλύτερης ποιότητας και με βούληση αξιοποίησης.

Το δρυοδάσος Ξηρομέρου είναι το μεγαλύτερο γνωστό δάσος της Δυτικής Ελλάδας, με έκταση περίπου 150.000 στρέμματα. Μάλιστα καταλαμβάνει ευρεία λοφώδη περιοχή, η οποία ορίζεται από τις νότιες πλευρές των Ακαρνανικών ορέων, τη λίμνη του Οζερού, τον ποταμό Αχελώο και τις ακτές του Ιονίου πελάγους. Χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος του οικοσυστήματός του είναι η λεγόμενη «ήμερη βελανιδιά», ενώ η ποικιλότητα των οικοτύπων του περιλαμβάνει θαμνώνες αείφυλλων, βραχώδεις σχηματισμούς, λιβάδια, καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κανέλλη, «για πολλά χρόνια το δάσος απέδιδε σοβαρό εισόδημα στους πληθυσμούς των χωριών του από τη συλλογή και πώληση του βελανιδοκάρπου». Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η παράταξή μας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της σταδιακής ανάκαμψης της παραγωγικής αυτής δραστηριότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή