606.000 θάνατοι από την έξαρση καιρικών καταστροφών

606.000 θάνατοι από την έξαρση καιρικών καταστροφών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Σχετιζόμενες με το κλίμα καταστροφές, όπως πλημμύρες και καύσωνες, καταγράφονται σχεδόν καθημερινά την τελευταία δεκαετία, με την Ασία να πλήττεται περισσότερο από άλλες ηπείρους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Παρότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζουν ότι η τάση αναμένεται να συνεχισθεί, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και ένταση.

Από το 1995 έως σήμερα, καιρικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 606.000 ανθρώπους, τραυματίζοντας και αφήνοντας άστεγους ή άπορους άλλους 4,1 δισ.

Εξαρση καταστροφών

Το 2002 υπήρξε το πιο πρόσφατο έτος έξαρσης καιρικών καταστροφών, με την ξηρασία στην Ινδία να πλήττει 200 εκατομμύρια ανθρώπους και τη γιγαντιαία αμμοθύελλα στην Κίνα να επηρεάζει άλλα 100 εκατομμύρια. Την ίδια χρονιά, ο μεγα-κυκλώνας Νάργκις σκότωσε 138.000 ανθρώπους στη Μιανμάρ, πρώην Βιρμανία.

Την ώρα που γεωφυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων και τσουνάμι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, τα φαινόμενα αυτά ευθύνονται για ποσοστό μόλις 10% των θανάτων και των καταστροφών στον κόσμο, με τα καιρικά φαινόμενα να προκαλούν το 90%.

Η έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο «Το ανθρώπινο κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα» διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο, την περίοδο από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2015, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 335 τέτοιες καταστροφές, αύξηση της τάξης του 14% σε σύγκριση με τη χρονική περίοδο 1995-2004 και 100% σε σχέση με την περίοδο 1985-1994.

«Αν και οι επιστήμονες αδυνατούν να εκτιμήσουν ποιο ποσοστό της αύξησης αυτής οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, οι προβλέψεις για ακόμη εντονότερα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον καθιστούν σχεδόν βέβαιη τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στις μετεωρολογικά σχετιζόμενες καταστροφές», αναφέρει η έκθεση. Η δημοσίευση της ανησυχητικής έκθεσης γίνεται μία μόλις εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των ηγετών του κόσμου στο Παρίσι, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την πρόληψη περαιτέρω ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης, που είναι ο κυριότερος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχουν σημειώσει νέο ρεκόρ για τα τελευταία τριάντα χρόνια.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ορισμένα είδη καταστροφών αυξάνονται. Αυτό είναι αποδεδειγμένο για τις πλημμύρες. Αν, πάλι, τα φαινόμενα αυτά ενισχύονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στη διαχείριση των πλημμυρών», λέει μία από τους συντάκτες της έκθεσης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Καταστροφών Ντεμπαράτι Γκούχα-Σαπίρ του Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο.

Η επικεφαλής του γραφείου Περιορισμού Καταστροφών του ΟΗΕ (UNISDR) Μαργκαρέτα Βάλστρομ αναφέρει ότι οι πλημμύρες δεν προκαλούνται μόνο από τις βροχοπτώσεις, αλλά και από κακό αστικό σχεδιασμό. Το UNISDR εκτιμά ότι οι φυσικές καταστροφές κάθε είδους προκαλούν οικονομικές απώλειες της τάξης των 250-300 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο.

Τα κράτη που υπέστησαν τις περισσότερες σχετιζόμενες με το κλίμα φυσικές καταστροφές την τελευταία δεκαετία είναι οι ΗΠΑ (472), η Κίνα (441), η Ινδία (288), οι Φιλιππίνες (274) και η Ινδονησία (163).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή