Η μοριακή βελτίωση χτίζει υγιεινές τροφές

Η μοριακή βελτίωση χτίζει υγιεινές τροφές

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοριακή βελτίωση χτίζει υγιεινές τροφές
Η μοριακή βελτίωση χτίζει υγιεινές τροφές-1
Οι επιστημονικές εξελίξεις πλεονέκτημα και

για τη διατροφή μας, αλλά και τη «θεραπεία» της αγροτικής μας

παραγωγής

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το «κανονικό», ζυμωμένο, γιαούρτι, τα τουρσιά, το ελαιόλαδο,

το σκόρδο αποτελούν σημαντικά προβιοτικά τρόφιμα. Τα μπρόκολα και

τα λάχανα περιέχουν ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της

λευχαιμίας… Η διατροφή μπορεί όχι μόνο να προλάβει αλλά και να

βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία ασθενειών που σήμερα ταλαιπωρούν

μεγάλο μέρος του πληθυσμού του δυτικού κόσμου. Μπορεί όμως

παράλληλα να «θεραπεύσει» και την ελληνική αγροτική παραγωγή,

υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης

δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του.

«Η πρόοδος της επιστήμης έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη διατροφή

και κατ’ επέκταση στην παραγωγική διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχουν

μεγάλες ευκαιρίες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε», λέει

χαρακτηριστικά. Ο υπουργός, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις

στο παρελθόν υποστηρίζοντας τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα,

σήμερα τονίζει ότι οι επιστημονικές εξελίξεις και η ανάπτυξη της

μοριακής βιολογίας περιορίζουν σημαντικά την ανάγκη εφαρμογής της

βιοτεχνολογίας.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια με την αλληλούχιση

-διάβασμα- του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η τεχνολογία εξελίχθηκε

τόσο γρήγορα που σήμερα μπορούμε να «διαβάσουμε» το DNA πολλών

οργανισμών και να γνωρίζουμε ακριβώς τις ιδιότητές τους. «Φέτος

αλληλουχήθηκαν 1.000 ποικιλίες ρυζιού, πολλά στάρια και ψυχανθή και

πάνω από 80.000 μικρόβια εκ των οποίων ξέρουμε ποια είναι

παθογόνα», τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Με όπλο αυτή τη γνώση, μπορούμε

να προχωρήσουμε παραπέρα. «Η κλασική συμβατική βελτίωση φυτών

διασταύρωνε 5 – 6 ποικιλίες. Δεν χρησιμοποιούσε για παράδειγμα μια

παλαιά ποικιλία που εμφάνιζε αντοχή σε μια ασθένεια αλλά είχε μικρή

απόδοση, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ανακάτευε πολλές χιλιάδες

άχρηστα γονίδια για να πάρει ένα. Θα χρειάζονταν 25 χρόνια για να

καθαρίσει ξανά την ποικιλία. Τώρα, με την εφαρμογή της μοριακής

βελτίωσης, χρειάζονται λίγοι μήνες γιατί μπορούμε να «διαβάσουμε»

άμεσα ποιοι από τους απογόνους έχουν τις επιθυμητές ιδιότητες. Η

δεξαμενή πολύτιμων γονιδίων έχει διευρυνθεί πολύ. Αν θέλω ένα

γονίδιο αντοχής σε ένα έντομο και δεν το βρω στο στάρι, θα το βρω

στο αγριόσταρο». Αρα έχουμε μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον

σπόρο.

Η επιστήμη ωστόσο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στην

καλλιέργεια, αλλά και τη μεταποίηση των προϊόντων. «Εως σήμερα όσον

αφορά τη διατροφή σκεφτόμαστε τον μέσο όρο. Σε κάποια χρόνια όμως

θα μιλάμε για τη διατροφή του Τσαυτάρη. Το ένα τρίτο του πληθυσμού

της Ευρώπης είναι πάνω από 55 ετών και όλοι έχουν κάποια προβλήματα

υγείας. Αυτές τις ασθένειες μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις

απαλύνουμε μέσω της διατροφής. Αν δεν το κάνουμε δεν υπάρχει

περίπτωση τα Ταμεία να αντέξουν τη δαπάνη για τα φάρμακα που

χρειάζονται» εξηγεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας

ότι η παραγωγή τροφών με ω-3, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια

μεγάλη ευκαιρία.

«Οι μισοί καρκίνοι οφείλονται στην ενεργοποίηση ενός γονιδίου

που κανονικά θα έπρεπε να είναι ανενεργό ή το αντίθετο. Υπάρχουν

τροφές που επηρεάζουν αυτούς τους μηχανισμούς. Τα λάχανα και τα

μπρόκολα περιέχουν σουλφοραφάνες για να μπλοκάρουν τα γονίδια των

εντόμων και αυτά να πεθαίνουν. Η ίδια ουσία μπορεί να κρατήσει

ενεργό ένα γονίδιο στον άνθρωπο και να αποφύγει τον καρκίνο. Ποια

ποικιλία όμως έχει την αναγκαία ποσότητα;» τονίζει και προσθέτει:

«Νούμερο ένα προβιοτικό τρόφιμο είναι το ζυμωμένο γιαούρτι. Πρέπει

λοιπόν να ενημερώσουμε σωστά και να αναγκαστεί η βιομηχανία να

ακολουθήσει και όχι να πωλούν οι Τούρκοι «ελληνικό γιαούρτι»». Ο

υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύει πως οι επιστημονικές

εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις. «Εντάξει λοιπόν,

χάσαμε τον καπνό και τη σταφίδα. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να

έχουμε προϊόντα πρωταθλητές στην εποχή που έρχεται».

Υποστήριξη της έρευνας

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι για να επιτευχθεί η

ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή απαιτείται υποστήριξη της έρευνας

και της καινοτομίας. «Χρειάζονται υποδομές για να υπηστηριχθεί η

πολιτική μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω το ΕΘΙΑΓΕ να

συρρικνωθεί έτι περαιτέρω. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πάρουμε

40 – 50 νέους επιστήμονες που θα μπουν στην έρευνα και θα του

δώσουν ζωή. Ετσι θα έχουμε μια κρίσιμη μάζα επιστημονικού δυναμικού

και γνώσης, για να φαίνεται διεθνώς μια »σημαία» και να μπορούμε να

συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

«Κόκκινη γραμμή» για τον κ. Τσαυτάρη είναι η έγκαιρη καταβολή

των επιδοτήσεων, η προκαταβολή (50%) στις δύο τελευταίες εβδομάδες

του Οκτωβρίου και η εξόφληση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες θα εισπράξουν 2,5 δισεκατομμύρια

ευρώ» τονίζει. Διευκρινίζει επίσης ότι η εξισωτική αποζημίωση θα

δοθεί χωρίς περικοπές μέσα στο καλοκαίρι για όλους τους

δικαιούχους.

«Ιστορίες επιτυχίας υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα, τίποτα δεν είναι

αδύνατο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή