Οι ολόλευκες πλαγιές όλο και λιγοστεύουν

Οι ολόλευκες πλαγιές όλο και λιγοστεύουν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Σαμονί της Γαλλίας άνοιξε ένας μικρός ζωολογικός κήπος που φιλοξενεί οικόσιτα ζώα. Στόχος του είναι να απασχολήσει και να ευχαριστήσει τους μικρούς χιονοδρόμους που δεν θα μπορέσουν να ξεχυθούν στις πίστες. Στο Λάαξ της Ελβετίας αυξήθηκαν οι τιμές των λιφτ προκειμένου να μην προσεγγίζουν οι χιονοδρόμοι από μικρότερο υψόμετρο. Τα ελικόπτερα μεταφέρουν χιόνι στο Μεριμπέλ, ενώ στο Σεντ Μαρτέν ντε Μπελβίλ ο δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις χιονοδρομικές πίστες.

Κι όλα αυτά γίνονται, διότι ο Δεκέμβρης που μόλις πέρασε ήταν ο χειρότερος για τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα, τον αγαπημένο προορισμό των αστέρων της μικρής και μεγάλης οθόνης αλλά και των μικρών μαθητών. Σε μία ήπειρο όπου οι διακοπές για σκι είναι για τους περισσότερους αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής, η «τήξη των πάγων» στα χιονοδρομικά κέντρα πλήττει τις τοπικές οικονομίες σημαντικά και τα πράγματα κινδυνεύουν να επιδεινωθούν αν τελικά οι κρατήσεις δεν βελτιωθούν. Οπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Γκετζ, μετεωρολόγος και ερευνητής της Γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι επόμενες χειμερινές περίοδοι δεν θα είναι απαραιτήτως καλύτερες.

«Με την κλιματική αλλαγή περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν οι χειμώνες με πολύ περιορισμένη χιονόπτωση. Μελλοντικά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσφέρει κανείς χιονισμένες πλαγιές στους επίδοξους σκιέρ».

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το 2015 φαίνεται ότι θα είναι η πιο ζεστή χρονιά σε όλο τον κόσμο και η δεύτερη θερμότερη στην Ευρώπη, μετά το 2014. Σήμερα στις βόρειες Αλπεις δεν υπάρχει χιόνι σε υψόμετρο μικρότερο των δύο χιλιάδων μέτρων, ενώ νοτιότερα χιόνι βλέπει κανείς σε υψόμετρο μεγαλύτερο των τριών χιλιάδων μέτρων.

Ο Κρεγκ Τζόουνς, τραπεζίτης που ζει στο Λονδίνο, λατρεύει το σκι και περίμενε πώς και πώς να φτάσουν τα Χριστούγεννα ώστε με τη γυναίκα του να μεταβούν στη Μορζίν της Γαλλίας για να μάθουν στις μικρές κόρες τους σκι. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, νοίκιασαν πριν από πέντε μήνες ένα σαλέ στην περιοχή.

Οι διακοπές του, όμως, δεν ήταν ονειρεμένες. Οι πλαγιές ήταν καλυμμένες από λάσπη και πέτρες και έτσι το ζευγάρι προσπάθησε να προσεγγίσει το Αβοριάζ, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί κόλλησαν στην κίνηση,καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο. «Τελικά πήγαμε τα παιδιά στην πισίνα. Είχαμε μαζί μας τις ταμπλέτες μας για να τα διασκεδάσουμε αλλά κάναμε και ωραίους περιπάτους» λέει ο Τζόουνς.

Σε πολλές περιοχές, δεν βοήθησε ούτε και το τεχνητό χιόνι, καθώς ο βαρύτερος και πιο ψυχρός αέρας παρέμεινε στην πεδιάδα, εξηγεί ο Κριστόφ Μαρτί, μετεωρολόγος στο Ελβετικό Ινστιτούτο Ερευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων.

Η Λιζ Μέρσερ, συνιδιοκτήτρια ενός πολυτελούς ξενώνα που φιλοξενεί σκιέρ κοντά στο Σαμονί, παραδέχεται ότι αναζητεί νέες δραστηριότητες για τους πελάτες της, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δημιούργησαν παγοδρόμιο και λειτούργησαν τον μικρό ζωολογικό κήπο που συνήθως είναι ανοικτός μόνο κατά τους θερινούς μήνες. «Οι εκπαιδευτές αλεξίπτωτου πλαγιάς είναι πολύ απασχολημένοι» λέει η Μέρσερ, «αλλά υπάρχουν και πολλοί που απλά κάνουν όμορφους περιπάτους».

Σοβαροί τραυματισμοί

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ινσμπρουκ δέχεται όλους όσοι τραυματίζονται στις πίστες του Τυρόλου. Φέτος, δέχεται εκατό χιονοδρόμους και σνοουμπόρντερς καθημερινά. Ο Γιόχαν Σβάμπεργκερ, εκπρόσωπος Τύπου του νοσοκομείου, εξηγεί ότι οι τραυματισμοί φαίνεται να είναι βαρύτεροι εξαιτίας του τεχνητού χιονιού, των δένδρων και των βράχων. «Κανονικά πέφτεις και σπας το πόδι σου, γλιστράς ίσως πάνω στο χιόνι αλλά εκεί τελειώνει η υπόθεση. Τώρα όταν πέσεις γλιστράς κι χτυπάς πάνω σε βράχια ή δέντρα, σπάζοντας κι άλλα οστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή