Επιχείρηση διάσωσης με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα για μία χελώνα Caretta-Caretta

Επιχείρηση διάσωσης με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα για μία χελώνα Caretta-Caretta

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση διάσωσης με… αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα στήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να σωθεί μια χελώνα Caretta-Caretta. Το σπάνιο είδος εντοπίστηκε εξαντλημένο σε παραλία στο Φαρμακονήσι, μεταφέρθηκε μαζί με πρόσφυγες στη Λέρο και από εκεί, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, με αεροπλάνο της Olympic Air στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Η θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε την Πέμπτη στο Φαρμακονήσι και αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη Λέρο, μαζί με σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες οι οποίοι εντωμεταξύ είχαν φτάσει στο ακριτικό νησάκι. Τη χελώνα παρέλαβε ο κτηνίατρος Μιχάλης Κοντραφούρης, ο οποίος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην εξαντλημένη χελώνα. «Η χελώνα είχε ξεβραστεί στο Φαρμακονήσι πριν από 3-4 ημέρες και οι κάτοικοι του νησιού ευαισθητοποιήθηκαν και αναζήτησαν τρόπο να τη στείλουν στη Λέρο», εξηγεί. «Ωστόσο ήταν πολύ αδύναμη και έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα, για να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια».

Η απεργία της ΠΝΟ, όμως, κρατούσε τα πλοία στα λιμάνια μέχρι την Κυριακή. Έτσι ζητήθηκε η βοήθεια της Olympic Air, που ανταποκρίθηκε άμεσα. «Φτιάξαμε μια αυτοσχέδια κατασκευή για τη μεταφορά της και το Σάββατο ταξίδεψε για Αθήνα», λέει ο κ. Κονταφούρης.

Στην Αθήνα η χελώνα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις. «Η Caretta-Caretta μεταναστεύει το χειμώνα σε πιο ζεστά νερά. Επειδή όμως ο φετεινός χειμώνας δεν ήταν πολύ κρύος, αρκετές χελώνες έμειναν στην Ελλάδα», εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου, Πολύμνια Νεστορίδου. «Όταν όμως έπεσε η θερμοκρασία, ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό τους άρχισαν να μη λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα αρκετές χελώνες να ξεβραστούν σε παραλίες, αδύναμες επειδή παρέμεναν νηστικές για ημέρες. Κανονικά, η Caretta-Caretta βγαίνει στη στεριά μόνο για να γεννήσει». Η χελώνα υποβάλλεται σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα (λ.χ. να έχει καταπιεί αγκίστρι ή σακούλα) και, αν όλα πάνε καλά, θα παραμείνει σε θερμαινόμενη πισίνα στο χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα απελευθερωθεί και πάλι στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή