Δέσμευση για προστασία της Μεσογείου με τη διακήρυξη των Αθηνών

Δέσμευση για προστασία της Μεσογείου με τη διακήρυξη των Αθηνών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φιλοδοξία η διακήρυξη της Αθήνας, που θα ψηφιστεί σε δύο ημέρες από σήμερα, να αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα για την προστασία της Μεσογείου ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα η 19η σύνοδος των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Υπουργοί Περιβάλλοντος και αντιπροσωπείες από 21 μεσογειακές χώρες θα βρίσκονται για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα, η οποία, σημειωτέον, φιλοξενεί για πρώτη φορά σύνοδο ενός οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Η Σύμβαση της Βαρκελώνης υπεγράφη πριν από 40 χρόνια και αποτελεί μια κοινή προσπάθεια όλων των χωρών της Μεσογείου για την προστασία της. Τα ζητήματα είναι πολλά: χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθυσμός των παράκτιων περιοχών έχει εκτοξευθεί σήμερα στα 155 εκατ. (από 11 εκατ. το 1975), ενώ το 30% των θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποιείται στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα φιλοξενεί την έδρα της Σύμβασης και, από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου, θα φιλοξενήσει τη διεθνή σύνοδο. «Η σύνοδος θα ασχοληθεί με 21 θέματα, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, οι εξορύξεις σε διεθνή ύδατα, η προστασία των παράκτιων περιοχών, η αντιμετώπιση των ειδών-εισβολέων», ανέφερε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Επιθυμία μας είναι η διακήρυξη των Αθηνών, που θα υπογραφεί την Πέμπτη, να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, σύμφωνα με την ατζέντα που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών».

Ωστόσο, όπως εμμέσως παραδέχεται και η ελληνική πλευρά, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου είναι χαμηλές. «Την περίοδο αυτή, πολλές μεσογειακές χώρες έχουν άλλα πρωτεύοντα ζητήματα (σ.σ. τις πολεμικές συρράξεις) και σίγουρα θα πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία», ανέφερε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη, η οποία θα προεδρεύει στην τετραήμερη σύνοδο. «Επιθυμία μας είναι να θίξουμε και το προσφυγικό ζήτημα, έστω και μέσα από την περιβαλλοντική του διάσταση». «Θα παρουσιάσουμε τις ελληνικές καλές πρακτικές, όπως την προσπάθεια να αξιοποιηθεί στη Λέσβο, αντί να καταλήξει σε ΧΑΔΑ, όλος αυτό ο όγκος των αποβλήτων που δημιουργείται από τις προσφυγικές ροές», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης. «Θα μπορούσε ίσως να γίνει μια κοινή δράση με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως η Ιταλία». Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχουν συσσωρευθεί στη Λέσβο 6.500 τόνοι αποβλήτων, που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές (λ.χ. σωσίβια, βάρκες, ρούχα).

Τις πρώτες δύο ημέρες της συνόδου θα πραγματοποιηθούν κλειστές συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των μεσογειακών χωρών (ή οι εκπρόσωποί τους). Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η διοργάνωση της συνόδου στην Αθήνα δεν θα ήταν δυνατή αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιώτης χορηγός (το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) δεν αναλάμβαναν να καλύψουν το κόστος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή