ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντική ρύθμιση μπήκε στην αναμονή

11s9perival1

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έβαλε «στον πάγο» περιβαλλοντική ρύθμιση μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι προσφυγές μεγάλων εταιρειών και πολιτειών εναντίον της. Η ρύθμιση Clean Power Plan υποχρεώνει τις πολιτείες να μειώσουν κατά 32% τις εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας και αποτελεί περιβαλλοντικό ορόσημο της θητείας Ομπάμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε επί της ουσίας της ρύθμισης, ενώ ο Λευκός Οίκος παραμένει αισιόδοξος ότι οι προσφυγές θα απορριφθούν και η ρύθμιση θα καταστεί δεσμευτική. Λόγω της επικράτησης των λόμπι των ορυκτών καυσίμων στο Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα υλοποίησε τις περιβαλλοντικές του παρεμβάσεις όχι διά νόμου αλλά με τη μορφή ρυθμίσεων που βασίζονται σε ψηφισμένους νόμους, εν προκειμένω στη νομοθεσία Clean Air Act. Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Νοεμβρίου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, η κυβέρνηση Ομπάμα προσέφερε τη ρύθμιση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την παραγωγή ενέργειας ως βασικότερο δείγμα των αμερικανικών προθέσεων.

Κατά της ρύθμισης προσέφυγαν 27 αμερικανικές πολιτείες, κυρίως αυτές στις οποίες οι κυβερνήτες είναι Ρεπουμπλικανοί, ενώ αντίστοιχα πολιτικοποιημένη ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τους 5 συντηρητικούς δικαστές να ψηφίζουν για το «πάγωμα», αντί των 4 προοδευτικών που καταψήφισαν.

Η ρύθμιση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2022, ενώ η προθεσμία για τη μείωση των ρύπων είναι το 2030, αλλά και μόνο η ύπαρξή της υποχρεώνει πολλά εργοστάσια που παράγουν ενέργεια με καύση άνθρακα να σχεδιάσουν το κλείσιμό τους ή την υιοθέτηση πολυέξοδης τεχνολογίας μείωσης ρύπων.

Κυβερνήτες πολιτειών που συνεχίζουν να εξορύσσουν άνθρακα όπως το Κεντάκι, η Δυτική Βιρτζίνια και το Γουαϊόμινγκ αντιτάσσονται σθεναρά στη ρύθμιση. «Αυτή η προσφυγή έγινε εκ μέρους της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, που θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την αλλαγή», σημείωσε η οργάνωση 350.org.