Οι κάμπιες κατέλαβαν το δάσος του Σέιχ Σου

Οι κάμπιες κατέλαβαν το δάσος του Σέιχ Σου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριευμένο από κάμπιες είναι φέτος το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Οπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την απουσία προληπτικών ψεκασμών την προηγούμενη χρονιά επιτάχυναν τον πολλαπλασιασμό του επιβλαβούς εντόμου. Και προτείνουν, όχι μόνον άμεση επέμβαση για τον περιορισμό του, αλλά και εναλλακτικές μεθόδους, όπως τη διάχυση φερομόνων στο δάσος, ώστε… να παραπλανώνται τα αρσενικά και να μην καταφέρνουν να ζευγαρώσουν.

Το δάσος στο Σέιχ Σου καλύπτεται κατά 75% από πεύκα. Η παρουσία της πευκοκάμπιας (Thaumetopoea pityocampa) δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να περιορίζεται έγκαιρα η εξάπλωσή της. Οπως εξηγεί ο εντομολόγος-ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ «Δήμητρα») Δημήτρης Αβτζής, η κατάσταση φέτος στο Σέιχ Σου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Ενώ, λοιπόν, η πευκοκάμπια αποτελούσε συνηθισμένη παρουσία και… ενόχληση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», εξηγεί. «Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, ο πληθυσμός του εντόμου αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς αφενός η έλλειψη κονδυλίων για την έγκαιρη καταπολέμησή του το 2015 δεν επέτρεψε τον περιορισμό του πληθυσμού του, αφετέρου οι υψηλές (για την εποχή) θερμοκρασίες του χειμώνα, όχι μόνο δεν μείωσαν τον πληθυσμό του, αλλά τουναντίον επιτάχυναν την ανάπτυξή του».

Ο κ. Αβτζής μαζί με τον δασολόγο του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Πέτρο Παπαδημητρίου επισκέφθηκαν επανειλημμένα την περιοχή. Αντιλαμβανόμενοι την έκταση του προβλήματος, οι δύο φορείς (Δασαρχείο και ΕΛΓΟ «Δήμητρα») σχεδιάζουν να υποβάλουν πρόταση για την έγκαιρη καταπολέμηση της πευκοκάμπιας στο Σέιχ Σου. «Ταυτόχρονα στοχεύουμε στη δοκιμή εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης, οι οποίοι και θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι και εφαρμόσιμοι σε δασικά οικοσυστήματα που βρίσκονται κοντά (ή ακόμη και μέσα) σε αστικό δίκτυο. Για παράδειγμα, την παρεμπόδιση σύζευξης, δηλαδή την εισαγωγή τεχνητώς παραγόμενων φερομόνων στο οικοσύστημα, με στόχο να αποπροσανατολίσουμε τα αρσενικά άτομα ώστε να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν», αναφέρει ο κ. Αβτζής.

Η κάμπια είναι το σημαντικότερο και συνηθέστερο από τα έντομα που προσβάλλουν τα πεύκα. Η επαναλαμβανόμενη προσβολή από την πευκοκάμπια τα εξασθενεί σημαντικά, καθιστώντας τα ευάλωτα σε δευτερογενείς προσβολές από άλλα είδη εντόμων (κυρίως φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα). Ταυτόχρονα, τα τριχίδια που φέρουν οι προνύμφες του εντόμου, έπειτα από το τρίτο στάδιο ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή