Περιορισμός ηλεκτρικών αποβλήτων μέσω επαναχρησιμοποίησης

Περιορισμός ηλεκτρικών αποβλήτων μέσω επαναχρησιμοποίησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο εφικτή είναι η επαναχρησιμοποίηση παλαιών, ακόμα και χαλασμένων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και με ποιο τρόπο; Την απάντηση θα προσπαθήσουν να δώσουν η Ανακύκλωση Συσκευών (ένα από τα συστήματα ανακύκλωσης του είδους), ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, το Πράσινο Ταμείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και άλλοι φορείς, υλοποιώντας με κοινοτική χρηματοδότηση ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ονομάζεται Re-Weee και ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με ορίζοντα 3,5 ετών. Η χρηματοδότηση (2,1 εκατ. ευρώ) προέρχεται κατά 60% από το κοινοτικό πρόγραμμα Life (δηλαδή είναι ανεξάρτητη από το ΕΣΠΑ). «Η επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο στη χώρα μας», λέει ο Μάριος Ιντζελέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. «Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση πανευρωπαϊκά στην αναλογία συλλογής παλαιών συσκευών σε σχέση με τη διάθεση νέων, υπερκαλύπτοντας τους στόχους της κοινοτικής νομοθεσίας. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να περιορίσουμε την παραγωγή αυτών των αποβλήτων, αναπτύσσοντας καλές πρακτικές».

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του Re-Weee Χάρης Αγγελακόπουλος, στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν δύο κέντρα διαλογής και ταξινόμησης συσκευών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Στα κέντρα αυτά θα γίνεται διαχωρισμός των συσκευών και θα εξετάζεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους», αναφέρει. Τα κέντρα θα συμβληθούν με εταιρείες που ασχολούνται με την επισκευή συσκευών και εφόσον αυτή είναι εφικτή, θα τους δίδονται και κατά κυριότητα ώστε να τις πουλήσουν. Οι υπόλοιπες θα οδηγούνται, όπως σήμερα, σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη σωστή διαχείρισή τους (διάλυση, απομάκρυνση επικίνδυνων τμημάτων, ανακύκλωση).

Κομβικής σημασίας είναι η δημιουργία, από τον ΕΟΑΝ, θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές των κέντρων διαλογής, αλλά και ενός πλαισίου για την πώληση των επισκευασμένων συσκευών. Στόχος είναι οι συσκευές αυτές να πωλούνται με πολύ χαμηλότερη τιμή στα καταστήματα, να έχουν ειδική ένδειξη και εγγύηση λειτουργίας.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να χαρίζουν ή να ανταλλάσσουν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν. Η τελική αξιολόγηση του έργου θα γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή