Κατά 0,84° C θερμότερος ο Απρίλιος

Κατά 0,84° C θερμότερος ο Απρίλιος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αφιερώσουν ειδικό κεφάλαιο στον Απρίλιο του 2016. Οχι μόνο για τις θερμές γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τον υδράργυρο, που κυριολεκτικά χτύπησε «κόκκινο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο θερμότερος από το 1880, εποχή από την οποία τηρούνται στατιστικά στοιχεία. Μέχρι πρόσφατα το ρεκόρ κατείχε ο Απρίλιος του 2010, οπότε καταγράφηκε 0,24 βαθμός Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία του εν λόγω μηνός, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της ΝΑSA. Το ρεκόρ έσπασε, όμως, στην εκπνοή του Απριλίου 2016, κατά τον οποίο το θερμόμετρο έδειξε 0,84 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση φυσιολογική θερμοκρασία για την εποχή.

Αποτελεί η παραπάνω κατάσταση ένδειξη πως η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη; «Η αύξηση της θερμοκρασίας συνδέεται αναμφισβήτητα με την κλιματική αλλαγή», διευκρινίζει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν ο δωδέκατος κατά σειρά μήνας που σημειώθηκε ρεκόρ ανόδου της θερμοκρασίας. Στις ιδιαιτερότητες του φετινού Απριλίου προστίθενται δύο ακόμη στοιχεία: Αφενός, η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν η μεγαλύτερη σε απόλυτο αριθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, αφετέρου, ήταν ο τρίτος κατά σειρά μήνας με τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρείται παντού, κυρίως, όμως, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο. «Δεν εξαιρείται ούτε η Ρωσία», συμπληρώνει ο δρ Ζιακόπουλος.

«Η εν γένει ανοδική τάση οφείλεται εν μέρει και στη θερμότητα που απελευθερώνει το Ελ Νίνιο», υπενθυμίζει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ. Οπως εξηγεί: «Η επιρροή του Ελ Νίνιο υπήρξε τους τελευταίους δώδεκα μήνες ισχυρότατη, τώρα έχει αρχίσει να βαίνει σε ύφεση». Ετσι, ερμηνεύεται ίσως και το παράδοξο της φετινής άνοιξης: ένας απρόσμενα ζεστός Απρίλιος, ο οποίος ακολουθείται από έναν εξαιρετικά ευμετάβλητο κλιματολογικά Μάιο. «Για μεγάλο διάστημα μεταφέρονταν αέριες μάζες από την Αφρική στην Ευρώπη και τώρα παρατηρούμε το αντίστροφο».

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, τους επόμενους μήνες; Μας επιφυλάσσει το καλοκαίρι καύσωνες και πυρκαγιές; «Ενδέχεται να επέλθει τον Μάιο αποκατάσταση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», απαντά ο δρ Ζιακόπουλος. «Επίσης, ενδέχεται το φαινόμενο Λα Νίνια, η ψυχρή φάση του Ελ Νίνιο, να προκαλέσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού πτώση της θερμοκρασίας ή απλώς να φρενάρει την όποια άνοδο της θερμοκρασίας, για παράδειγμα, τον επόμενο χειμώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή