Τα σύννεφα επηρεάζουν την υπερθέρμανση

Τα σύννεφα επηρεάζουν την υπερθέρμανση

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιθανή αντίδραση των νεφώσεων στη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών, και κυρίως στην άνοδο της θερμοκρασίας, αποτέλεσε ένα από τα βασικά αίτια αβεβαιότητας όσον αφορά τους υπολογισμούς της πραγματικής υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος, η οποία συντελείται εξαιτίας της συγκέντρωσης των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάποιες αλλαγές, όπως αποδείχθηκε, ενίσχυαν τη θερμότητα, ενώ κάποιες άλλες δρούσαν κατά αντίθετο τρόπο. Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στα σύννεφα και στην κλιματική αλλαγή, αν και παραμένουν ακόμη πολλά μυστήρια που θα πρέπει μελλοντικά να αποκρυπτογραφηθούν.

Αλλωστε, η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ένα μόνον πρώτο βήμα προς την κατανόηση της σχέσης που διέπει την κλιματική αλλαγή και τις νεφώσεις. Αν και τα σύννεφα, όπως είναι γνωστό, αποτελούν κομβικής σημασίας συστατικό του κλιματικού συστήματος, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η μικρή τους κλίμακα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιπροσώπευσή τους στα μετεωρολογικά μοντέλα.

Ο Τζόελ Νόρις του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς και οι συνάδελφοί του επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε εκείνα τα πρότυπα που εμφανίζονται σε διαφορετικά κλιματικά μοντέλα. Ετσι διαπίστωσαν ότι η βασική περιοχή σχηματισμού των καταιγίδων κινήθηκε προς του πόλους αυξάνοντας έτσι μία περιοχή ξηρότητας στους υποτροπικούς, ενώ, όπως παρατηρήσαν, και το ύψος των νεφώσεων αυξήθηκε. Τέτοιου είδους μεταβολές ενισχύουν την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή