Το 2016 θα «σπάσει» το ρεκόρ θερμοκρασίας

Το 2016 θα «σπάσει» το ρεκόρ θερμοκρασίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΑΚΕΣ. Μετά το «καυτό» 2015, νέο ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί το 2016, καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την αύξηση των πλημμυρών, ανέφερε τη Δευτέρα η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μία εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τον διεθνή διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει εκφράσει συχνά ανορθόδοξες απόψεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, χαρακτηρίζοντας ενδεικτικά απάτη την κλιματική αλλαγή, ενώ πηγές από το στενό του περιβάλλον δηλώνουν ότι θα επιδιώξει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι αυτή η χρονιά είναι η θερμότερη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και άρχισαν να πραγματοποιούνται επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Αλλη μία χρονιά, άλλο ένα ρεκόρ», δήλωσε o γενικός γραμματέας του οργανισμού, Πετέρι Ταάλας, με ανακοίνωσή του στο Μαρακές του Μαρόκου, όπου βρίσκονται εκπρόσωποι 200 εθνών για να συζητήσουν τρόπους να ανακόψουν την κλιματική αλλαγή. Αναφερόμενος στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έλαβε χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο Ταάλας τόνισε ότι «η επιπλέον θερμότητα από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει εξαφανιστεί, ωστόσο η θερμότητα από το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης θα συνεχιστεί».

Η παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε το 2015 στο Παρίσι, η οποία έχει τη στήριξη 200 χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ, αλλά έχει απορριφθεί από τον νέο πλανητάρχη, έχει θέσει ως επιτακτικό της στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, ιδανικά στον ενάμιση βαθμό Κελσίου. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κεντρικό άξονα της πολιτικής του, με τις ΗΠΑ να αποτελούν την κινητήριο δύναμη πίσω από τον σχεδιασμό και την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού.

Διοξείδιο του άνθρακα

Nωρίτερα τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε μία επιστημονική έκθεση που παρουσίασε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές για τρίτη συνεχή χρονιά το 2016, ενώ οι εκπομπές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να σημειώσουν πτώση της τάξεως του 1,7% αυτή τη χρονιά, λόγω της μείωσης κατανάλωσης κάρβουνου στη χώρα. «Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η εκδήλωση ακραίων συμβάντων με ισχυρό αντίκτυπο έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Ταάλας, τονίζοντας ότι «μία φορά σε κάθε γενιά, τα φαινόμενα καύσωνα και οι πλημμύρες αυξάνονται», υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών έχει ενισχύσει την έκθεση σε καταιγίδες που συνδέονται με τροπικούς κυκλώνες. Το πιο καταστροφικό καιρικό φαινόμενο του 2016 υπήρξε ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους στην Αϊτή, ενώ εξαιρετικά καταστροφικές υπήρξαν και οι πλημμύρες στο λεκανοπέδιο Γιάντζε στην Κίνα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 310 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 19,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τον τόπο κατοικίας τους το 2015 λόγω καιρικών και φυσικών φαινομένων, αριθμός μεγαλύτερος από διπλάσιος από τον αριθμό όσων μετακινήθηκαν εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων και πολέμων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή