Η ατμοσφαιρική ρύπανση «κοστίζει» πολλές ζωές

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «κοστίζει» πολλές ζωές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, η καύση βιομάζας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, εκτιμάται πλέον ως σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Περίπου 25.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χάνουν πρόωρα τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας.

Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη περιγράφει την κατάσταση το 2013-2014. Οπως αναφέρει:

• Αιωρούμενα μικροσωματίδια. Οι εκπομπές PM10 συνέχισαν και το 2014 να είναι πάνω από τα όρια της Ε.Ε. σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Στην Ελλάδα, συστηματικές παραβιάσεις του ορίου καταγράφηκαν στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στα Ιωάννινα (να σημειωθεί ότι η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ε.Ε. που δεν κατέθεσε στοιχεία για τα ΡΜ2,5).

• Οζον. Το 2014, 16 χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν υπερβάσεις του ορίου περισσότερες από 25 φορές, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Συνολικά, το 11% των σταθμών σε όλη την Ε.Ε. κατέγραψε υπερβάσεις του ορίου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών στη Νότια Ευρώπη.

• Διοξείδιο του αζώτου. Το 12% των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε το 2014 τιμές άνω του ορίου. Στη χώρα μας, τιμές άνω του ορίου καταγράφηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, οι πραγματικές εκπομπές NO2 από ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας (Euro 5 και Euro 6) παραμένουν πολλαπλάσιες του ορίου που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. κάνει ειδική αναφορά στην καύση βιομάζας. Οπως επισημαίνει, η καύση ξύλου και άλλων προϊόντων βιομάζας έχει αυξηθεί σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Κροατία χάρη στην επιδότησή της ή στην αύξηση του κόστους άλλων μορφών ενέργειας. Οπως αναφέρεται, η καύση βιομάζας συνεισφέρει στο 56% των εκπομπών ΡΜ2,5, στο 40% των εκπομπών ΡΜ10 και στο 71% των εκπομπών βενζοπυρενίου στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο Ε.Ε. υπολογίζεται ότι το 2014 έχασαν τη ζωή τους 436.000 άνθρωποι λόγω υπερβάσεων στις τιμές των ΡΜ2,5, 68.000 λόγω υπερβάσεων στο διοξείδιο του αζώτου και 16.000 λόγω του όζοντος. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που εκτιμάται ότι έχουν πολύ υψηλό αριθμό πρόωρων θανάτων από τους τρεις ατμοσφαιρικούς ρύπους σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας χάνονται πρόωρα 13.730 άνθρωποι εξαιτίας των ΡΜ2,5, 1.490 από το διοξείδιο του αζώτου και 8.532 από το όζον. Ειδικά για τα ΡΜ2,5 η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή