Αυξημένες οι εκπομπές μεθανίου

Αυξημένες οι εκπομπές μεθανίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από την αγροτοκτηνοτροφία αλλά και άλλες πηγές εμφανίζουν σημαντική αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια και απειλούν να δυναμιτίσουν ουσιαστικά τις προσπάθειες επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές του γαλλικού Εργαστηρίου Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα άρχισαν να ενισχύονται από το 2007 και έφθασαν σε επικίνδυνα επίπεδα κατά το 2014 και 2015. Ειδικότερα, κατά την τελευταία αυτή διετία, οι συγκεντρώσεις του μεθανίου αυξήθηκαν κατά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο ετησίως ή και ακόμη περισσότερο, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αύξηση του μεθανίου δεν ξεπερνούσε τα 0,5 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Η Μαριέλ Σονουά, συντάκτρια της έκθεσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών, επισημαίνει ότι η αύξηση του μεθανίου στην πραγματικότητα δυναμιτίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η παγκόσμια κοινότητα για να αντιμετωπίσει την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, προκειμένου να ανακόψουμε την απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αν επιθυμούμε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα», κατέληξε η Γαλλίδα ερευνήτρια.

Το μεθάνιο μπορεί να μην είναι τόσο ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα όσο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι εξίσου ή ακόμη και περισσότερο επικίνδυνο, καθώς αιχμαλωτίζει 28 φορές περισσότερη θερμότητα. Πάντως, η έκθεση δεν αναφέρει με ακρίβεια πόσο συμβάλλει το μεθάνιο στην κλιματική αλλαγή.

Η δρ Σονουά επισημαίνει ότι δεν είναι ακριβώς κατανοητά τα αίτια της αύξησης του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι βασικοί παράγοντες που την προκαλούν είναι η κτηνοτροφία (βοοειδή) και οι ορυζώνες. Οι αγελάδες, αξίζει να σημειωθεί, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πλημμυρισμένες γαίες όπου καλλιεργείται το ρύζι αποτελούν εξαίσια οικοσυστήματα για μικρόβια που απελευθερώνουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή