Ο Κοραλλιογενής Υφαλος εκπέμπει σήμα κινδύνου

Ο Κοραλλιογενής Υφαλος εκπέμπει σήμα κινδύνου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα σημεία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας, ενός από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στη φυσιολογική κατάστασή τους, ανέφεραν επιστήμονες την Πέμπτη, τονίζοντας ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας επιστημόνων του ARC Centre Of Excellence για τη μελέτη κοραλλιογενών υφάλων, η θέρμανση των υδάτων γύρω από τον ύφαλο που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή σκότωσε, μόνον την περασμένη χρονιά, τα δύο τρίτα των κοραλλιών που ζούσαν σε έκταση 700 χιλιομέτρων του υφάλου, καθώς εξαιτίας των θερμών νερών αναγκάστηκαν να διώξουν από πάνω τους τα έμβια φύκια, οδηγώντας τα σε διαδικασία σκλήρυνσης και λεύκανσης, η οποία και τα σκότωσε.

Επιπλέον, ακόμη και τα σημεία που κατάφεραν να επιβιώσουν της καταστροφής, δεν θα ανακτήσουν πλήρως την υγεία τους, καθώς η άκαιρη θέρμανση των υδάτων έχει γίνει όλο και πιο συχνή, προκαλώντας διαρκώς αυξανόμενα επεισόδια του καταστροφικού φαινομένου της λεύκανσης. «Αν τους δώσεις χρόνο, τα κοράλλια μπορούν να ξεπεράσουν τη λεύκανση, όμως το πρόβλημα έγκειται στον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του φαινομένου. Με λιγοστό χρόνο ανάμεσα στις επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις του, η ικανότητα του οικοσυστήματος του κοραλλιογενή υφάλου να αναρρώνει μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς», ανέφερε στο Reuters η Τζάνις Λόου, επιστήμονας από το αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών.

Το πλήγμα αυτό αντανακλάται και στον τουρισμό της Αυστραλίας, καθώς ο κοραλλιογενής ύφαλος αποφέρει στη χώρα κέρδη της τάξεως των 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έκθεσης του Deloitte Access Economics από το 2013. Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές στον ύφαλο είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσουν και την Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία ενδέχεται να εντάξει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται «σε κίνδυνο». Αυτό φαντάζει εύλογο, καθώς υπάρχουν στοιχεία που προβλέπουν πως το τελευταίο κύμα λεύκανσης θα ακολουθηθεί από ένα πρωτοφανές δεύτερο κύμα αργότερα αυτήν τη χρονιά, το οποίο ενδέχεται να απειλήσει και την κεντρική περιοχή του υφάλου, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ της πολιτείας Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όλα τα τελευταία ευρήματα σε σχέση με τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο αποδεικνύουν το πόσο επείγον είναι να υπάρξει αναχαίτιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Science Advances την Τετάρτη στις ΗΠΑ, ευθύνεται πιθανώς και για τη επιδείνωση του προβλήματος του νέφους που αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό η Κίνα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post. Συγκεκριμένα, αναλύοντας την επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στην τοπική ρύπανση, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια έφθασαν στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα του νέφους πάνω από το Πεκίνο τον χειμώνα του 2013, τα χειρότερα σε διάστημα πέντε δεκαετιών, ακολούθησαν τα ρεκόρ που σημειώθηκαν την ίδια χρονιά στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και στις εκτεταμένες χιονοπτώσεις στα υψηλότερα πλάτη της ευρασιατικής ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή