Υπό εξαφάνιση πρωτεύον που ανακαλύφθηκε

Υπό εξαφάνιση πρωτεύον που ανακαλύφθηκε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα νέο πρωτεύον στις ζούγκλες της Ανγκόλας, το οποίο φέρει το όνομα νάνος γαλάγος. Η χαρά, όμως, της ομάδας που το ανακάλυψε δεν διήρκεσε και πολύ, καθώς διαπιστώθηκε ότι το μικρό ζώο κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Νυκτοβίων στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης κατάφεραν να βρουν το μικρό ζώο χάρη στο χαρακτηριστικό του κάλεσμα. Εξοπλισμένοι με οπτικά μέσα που τους επέτρεπαν να βλέπουν στο σκοτάδι, κάμερες και μαγνητόφωνα, οι ερευνητές αναζήτησαν το μικρό ον στο δάσος Κουμπίρα της βορειοδυτικής Ανγκόλας.

Ο νάνος γαλάγος έχει και ιδιόμορφη εμφάνιση που οι ερευνητές κατάφεραν να αποτυπώσουν χρησιμοποιώντας μία φωτογραφική βιβλιοθήκη. Η ανακάλυψη του νέου είδους έγινε γνωστή μέσα από τις σελίδες της επιθεώρησης Journal of Physical Anthropology.

«Το νέο είδος γαλάγου είναι μια συνταρακτική ανακάλυψη», επισημαίνει ο Ράσελ Μίτερμεϊερ της Conservation International. «Eίναι μόλις το πέμπτο πρωτεύον από τη Αφρική που περιεγράφη μετά το 2000 και μόλις το δεύτερο είδος γαλάγου. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι προέρχεται από την Ανγκόλα, όπου έχει γίνει ελάχιστη έρευνα».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη του νέου είδους θα μπορέσει να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα που ζουν στην Κουμπίρα, ένα καταφύγιο γνωστό για τη βιοποικιλότητα στα φυτά και τα πουλιά αλλά και διάφορα ενδημικά είδη. Ωστόσο, η υλοτομία και η γεωργική δραστηριότητα συμβάλλουν στην απώλεια των οικοσυστημάτων, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι ερευνητές. Το τοπικό εμπόριο για κατοικίδια αλλά και κρέας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στους πληθυσμούς των ζώων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Οι ερευνητές συνάντησαν 36 νάνους γαλάγους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους το 2013 σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Αν και επί του παρόντος ο πληθυσμός τους παραμένει άγνωστος, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν τις μελέτες τους στο Κουμπίρα, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο κινδυνεύει το είδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή