Το πράσινο στην κρίση πολιτών

Το πράσινο στην κρίση πολιτών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι είναι σε γενικές γραμμές οι πολίτες από την κατάσταση των χώρων πρασίνου σε όλη τη χώρα. Στη βάση δεδομένων που δημιούργησε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και στην οποία έχουν καταγραφεί από πολίτες περί τους 1.700 χώρους σε 126 πόλεις, η μέση βαθμολογία μόλις ξεπερνάει το 6 στα 10. Ωστόσο, 261 χώροι έχουν «αριστεύσει», ανάμεσα στους οποίους το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το Πάρκο «Αλκηστις Αγοραστάκη» στα Χανιά και το Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 μέσω της εφαρμογής WWF GreenSpaces. Περίπου 8.500 πολίτες «κατέβασαν» την εφαρμογή, κατέγραψαν 1.700 χώρους και τους βαθμολόγησαν ως προς την κατάσταση του πρασίνου, την καθαριότητα και τις υποδομές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, την υψηλότερη βαθμολογία –συνολικά σε επίπεδο δήμου– συγκέντρωσαν οι χώροι πρασίνου στην Καλαμάτα (μ.ό. 7,8), στην Πετρούπολη (μ.ό. 7,7), στο Ιλιον (7,7), στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (7,5), στην Τρίπολη (7,4), στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού (7,3) και στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης (7,2). Αντίθετα, τον χαμηλότερο μέσον όρο έλαβαν από τους πολίτες οι χώροι πρασίνου στους δήμους Κασσάνδρας (μ.ό. 3,6), Θέρμης (4,3), Ρεθύμνου (4,7), Λάρισας (4,8) και Ζωγράφου (4,8).

Οσον αφορά συγκεκριμένους χώρους, εκτός από τους προαναφερθέντες, υψηλή βαθμολογία συγκέντρωσαν και το Πάρκο Ασυρμάτου στον Αγιο Δημήτριο, το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα. Αντίθετα ο χειρότερος χώρος πρασίνου στη χώρα βρίσκεται στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (Περικλέους 37), συγκεντρώνοντας μέσον όρο 0,7/10, ενώ ακολουθούν χώροι πρασίνου στη Γλυφάδα (Παν. Λάσκαρη 113, βαθμολογία 0,9), στον Βόλο (Γεωργιάδου 174, βαθμολογία 1), στην Καλαμαριά (Κίου 20, βαθμολογία 1,2) και στην Τρίπολη (Παναρκάδων 16, βαθμολογία 1,6).

Χώροι ζωντανοί

«Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές αρχές και πολιτεία, είναι πως το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν πως οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς. «Η άποψη των πολιτών, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή WWF GreenSpaces, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές αρχές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους. Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο». Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF με μεγάλο δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή