«Εξόντωση» της άγριας ζωής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκτη μεγάλη εξαφάνιση ειδών άγριας ζωής βρίσκεται προ των πυλών και –όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες– είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε γίνει αρχικώς πιστευτό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα πιο σπάνια είδη και διαπίστωσαν ότι δισεκατομμύρια πληθυσμοί έχουν αφανισθεί διά παντός. Οι επιστήμονες κατηγορούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται τον ανθρώπινο υπερπληθυσμό αλλά και την υπερβολική κατανάλωση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση απειλή και την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Μένει ένα μικρό περιθώριο χρόνου μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε.

Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών από τη Γη είναι ταχύτερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί και μεταφράζεται σε μια «βιολογική εξόντωση» της άγριας ζωής, προειδοποιεί η νέα μελέτη. Πάνω από το 30% των ειδών των σπονδυλωτών βρίσκονται σε μείωση, τόσο σε όρους πληθυσμού όσο και γεωγραφικής εξάπλωσης, αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Πρόκειται για μια βιολογική εξόντωση που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που τα είδη στα οποία ανήκουν αυτοί οι πληθυσμοί εξακολουθούν να υφίστανται κάπου στη Γη», εξηγεί ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής 27.600 ειδών πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών και ερπετών, ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα γνωστά χερσαία σπονδυλωτά.

Ανέλυσαν τις μειώσεις των πληθυσμών τους σε δείγμα 177 ειδών θηλαστικών από το 1900 έως το 2015.

Απ’ αυτά τα 177 θηλαστικά, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και περισσότερα από το 40% έχουν χάσει περισσότερο από 80%.

Τα θηλαστικά της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα: όλα τα είδη μεγάλων θηλαστικών που αναλύθηκαν έχουν χάσει εκεί περισσότερο από το 80% της γεωγραφικής περιοχής τους, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη. Περίπου 40% των θηλαστικών –μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ουρακοτάγκοι, γορίλες και πολυάριθμα μεγάλα θηλαστικά– επιβιώνουν πλέον στο 20% ή και σε μικρότερο ποσοστό των εδαφών στα οποία ζούσαν άλλοτε. Η μείωση των άγριων ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους, στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, στη ρύπανση ή στην ανάπτυξη ειδών εισβολέων και ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή μπορεί, επίσης, να συμβάλει όλο και περισσότερο. Η κίνηση αυτή πρόσφατα επιταχύνθηκε.

«Πολλά είδη ζώων που ήταν σχετικά ασφαλή πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια», όπως τα λιοντάρια και οι καμηλοπαρδάλεις, «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Οι ερευνητές καλούν σε δράση εναντίον των αιτιών της παρακμής της άγριας ζωής, ιδιαίτερα του υπερπληθυσμού και της υπερκατανάλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή