Ανακάλυψη 381 νέων ειδών στην Αμαζονία μόλις σε δύο έτη

Ανακάλυψη 381 νέων ειδών στην Αμαζονία μόλις σε δύο έτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα από 381 νέα είδη στην περιοχή της Αμαζονίας κατά τη διάρκεια μιας διετούς μελέτης. Η έκθεση από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και το βραζιλιανό Ινστιτούτο Μαμιράουα για Βιώσιμη Ανάπτυξη αναφέρει ότι κατά μέσον όρο ένα νέο είδος ανακαλυπτόταν κάθε δύο ημέρες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα νέα είδη ανακαλύφθηκαν σε περιοχές που κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από δύο χιλιάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν την περίοδο ανάμεσα στο 1999 και το 2015. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Σάο Πάολο είναι η τρίτη μιας σειράς και καλύπτει την περίοδο από το 2014 έως το 2015.

Το τροπικό δάσος της Αμαζονίας είναι γνωστό για την ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων και των ειδών που ζουν εκεί. Ο Ρικάρντο Μέλο, συντονιστής του προγράμματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, Βραζιλίας-Αμαζονίου, τόνισε το γεγονός ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να βρίσκουν νέα είδη και είναι απόδειξη ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα στην περιοχή. Ωστόσο ο δρ Μέλο επισήμανε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, όπως είναι η γεωργία αλλά και η υλοτομία, αποτελούν κίνδυνο για τη χλωρίδα και την πανίδα του Αμαζονίου.

«Ολα τα είδη που ανακαλύφθηκαν, και τα 381, βρίσκονται σε περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον Αμαζόνιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς καθώς υποδεικνύει ότι οι οικονομικές μας δραστηριότητες προκαλούν τον αφανισμό κάποιων ειδών προτού ακόμη μάθουμε γι’ αυτά».

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου κλιμακώνονται οι συζητήσεις στη Βραζιλία για την εκμετάλλευση των εθνικών καταφυγίων άγριας χλωρίδας και πανίδας για την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Την περασμένη Τετάρτη, δικαστική απόφαση «πάγωσε» ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο αναμενόταν να ανοίξει το μεγάλο καταφύγιο Ρένκα στον δυτικό Αμαζόνιο σε εμπορική επιχείρηση εξόρυξης μεταλλευμάτων. Το κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο υποστηρίχθηκε και από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τεμέρ, χαρακτηρίστηκε από τα μέλη της αντιπολίτευσης ως «η μεγαλύτερη επίθεση κατά του Αμαζονίου τα τελευταία πενήντα χρόνια». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Πρόσφατη μελέτη, εξάλλου, αναφέρει ότι χιλιάδες δένδρα φυτεύθηκαν στην Αμαζονία από τους αυτόχθονες πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων. Ετσι οι άνθρωποι αυτοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σημερινή διαμόρφωση του δάσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα είδη τα οποία χρησιμοποιούνταν για φαγητό ή οικοδομικά υλικά ήταν πολύ πιο άφθονα κοντά σε εκείνους τους αρχέγονους οικισμούς.

Οπως επισημαίνει ο δρ Χανς Τερ Στίγκε, «τα δάση του Αμαζονίου δεν ήταν και τόσο αναλλοίωτα όπως πιθανώς να μοιάζουν σήμερα». Οι επιστήμονες για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους συνέκριναν δεδομένα για τη σύνθεση των δένδρων από χίλιες τοποθεσίες του Αμαζονίου με ένα χάρτη των τοποθεσιών ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή