Μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο το βράδυ της Παρασκευής

Μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο το βράδυ της Παρασκευής

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Όμως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στην Αθήνα η «ίση μέρα-ίση νύχτα» θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, ισχύει και για την Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού. Έτσι, η αρχή του φθινοπώρου για την Αθήνα και για ολόκληρη τη Γη θα ξεκινήσει, όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:01:01 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου. Όμως η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 11:59:30, ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 12:00:30.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή