ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντυπωσιακές δεσμεύσεις για τους ωκεανούς στη Μάλτα

Εντυπωσιακές δεσμεύσεις για τους ωκεανούς στη Μάλτα

ΜΑΛΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη διάθεση 560 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια για 36 δράσεις προστασίας των ωκεανών και των θαλασσών ανακοίνωσε από τη Μάλτα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερινι.

Ανοίγοντας το 4ο Διεθνές συνέδριο «Our Ocean» οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν σε σειρά δεσμεύσεων:

  • Να δημιουργήσουν προστατευόμενες περιοχές στο 10 % των θαλασσίων υδάτων της Ε.Ε..
  • Να συνδράμουν την Αυστραλία στη δημιουργία του μεγαλύτερο θαλάσσιου πάρκου του κόσμου στην Ανταρκτική.
  • Να ενεργοποιήσουν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης στο ωκεανούς.

Περαιτέρω, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλασσίων υποθέσεων Καρμενου Βέλλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη στην Αδριατική.

«Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο mare nostrum, τη δική τους θάλασσα, σήμερα η φράση αυτή αποκτά νέο νόημα. Η θάλασσα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Είναι η πύλη μας στον κόσμο και όχι το όριο και είναι δυστυχώς γεγονός ότι μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια» ανέφερε η κ. Μογκερινι.

«Πριν από 15 χρόνια κυρώθηκε η σύμβαση για την προστασία των θαλασσών. Δεκαπέντε χρόνια μετά συζητούμε ακόμα τα ιδία θέματα» ανέφερε ο κ. Βελλα, τονίζοντας τη σημασία της εξεύρεσης λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι» ανέφερε.

Στο διήμερο συνέδριο «Our Ocean», θα ανακοινωθούν οι δεσμεύσεις κρατών για την προστασία θαλασσών και ωκεανών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών με φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών, τη διάθεση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση της αλιείας και την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλασσών, τη χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων.

Την αρχή έκανε η φιλοξενούσα χώρα Μάλτα που δια του πρωθυπουργού της Γιόσεφ Μουσκάτ προχώρησε σε δύο εντυπωσιακές ανακοινώσεις:

– Ότι έως το 2018 θα ανακηρύξει το 30% των εθνικών θαλάσσιων υδάτων της σε προστατευόμενες περιοχές,

– και ότι θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο σχήμα παροχής κινήτρων για την επιστροφή των πλαστικών με στόχο τον άμεσο περιορισμό της «πλαστικής» ρύπανσης κατά 70%.

Διαβάστε τις αναλυτικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εδώ.