Διεθνείς δράσεις για την προστασία θαλασσών, ωκεανών

Διεθνείς δράσεις για την προστασία θαλασσών, ωκεανών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΛΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Κάθε δευτερόλεπτο παράγονται 10.000 τόνοι πλαστικών στον πλανήτη, 10 δισ. τόνοι ετησίως. Ομως, το ένα τρίτο των υλικών συσκευασίας καταλήγει στις θάλασσες, διεισδύοντας στην τροφική μας αλυσίδα και οδηγώντας στον θάνατο περισσότερα από 1 εκατ. θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά τον χρόνο. Η ανάγκη για δράση είναι πλέον προφανής και η διεθνής κοινότητα δείχνει να κινητοποιείται έστω και διστακτικά. 

Στο 4ο διεθνές συνέδριο «Our Ocean» που πραγματοποιείται στη Μάλτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την αρχή, ανακοινώνοντας ότι θα δεσμεύσει 560 εκατ. ευρώ σε δράσεις προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών. Πολλές από τις δράσεις αυτές δεν είναι περιβαλλοντικές, για παράδειγμα θα διατεθούν 37,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της πειρατείας στη ΝΑ Αφρική και στον Ινδικό ωκεανό. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει τα δορυφορικά της μέσα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων στους ωκεανούς, καθώς και 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τη θάλασσα και τη ναυτιλία μόνο το 2017.

Οι ανακοινώσεις ήταν πολλές: ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Υποθέσεων Καρμένου Βέλα ανακοίνωσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης στην Αδριατική και συγκεκριμένα στην Κροατία (περιοχή Γιαμπούκα).

Τολμηρή κίνηση

Τις πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών άνοιξε η φιλοξενούσα χώρα, με τον πρωθυπουργό της Γιόσεφ Μουσκάτ να ανακοινώνει μια πολύ τολμηρή κίνηση: τον χαρακτηρισμό του 30% των εθνικών υδάτων της χώρας σε εθνικό πάρκο μέσα στο επόμενο έτος και τη λήψη δραστικών μέτρων για τον άμεσο περιορισμό κατά 70% της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικό. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που προχώρησαν σε δεσμεύσεις. 

Δεσμεύσεις όμως έγιναν και από τον ιδιωτικό τομέα, ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισ. ευρώ. Μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν την ανάληψη δράσεων για την αύξηση της ανακύκλωσης, τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και την υιοθέτηση πιο φιλικών στο περιβάλλον πολιτικών.

Οι ΜΚΟ, πάντως, όπως η Greenpeace και η Break Free From Plastic, διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τις ανακοινώσεις των πολυεθνικών, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης των πλαστικών συσκευασίας και εγκατάλειψης των συσκευασιών μιας χρήσης. «Η πολιτική των εταιρειών είναι να περνούν το δικό τους βάρος στους καταναλωτές και στις κυβερνήσεις» ανέφερε η Σάντρα Σότνερ από την Greenpeace. 

«Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο mare nostrum, τη δική τους θάλασσα, σήμερα η φράση αυτή αποκτά νέο νόημα. Η θάλασσα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Είναι η πύλη μας στον κόσμο και όχι το όριο και είναι δυστυχώς γεγονός ότι μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια» ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πριν από 15 χρόνια κυρώθηκε η σύμβαση για την προστασία των θαλασσών. Δεκαπέντε χρόνια μετά συζητούμε ακόμα τα ίδια θέματα» ανέφερε ο κ. Βέλα, τονίζοντας τη σημασία της εξεύρεσης λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι» ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή