ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέτρα για την προστασία των θαλασσών

Μέτρα για την προστασία των θαλασσών

ΜΑΛΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την επέκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών από το 6% στο 17% των εθνικών υδάτων μέχρι το 2020 ανακοίνωσε η Ελλάδα από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean» στη Μάλτα. Σε οικονομικό επίπεδο οι δεσμεύσεις κρατών, οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών για την προστασία θαλασσών και ωκεανών ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτική χώρα με ισχυρό νησιωτικό χαρακτήρα, με 18.400 χλμ. ακτογραμμής και 9.800 νησιά, υποστηρίζει τις δραστηριότητες της “γαλάζιας” οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας», ανέφερε η Ελληνίδα πρέσβειρα και επανέλαβε τη δέσμευση για θέσπιση χωροταξικού σχεδιασμού στον θαλάσσιο χώρο και την εφαρμογή του ώς το 2021.

Αρκετές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα για την προστασία των θαλασσών. Η Μάλτα δημοσιοποίησε την αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της στο 30% των εθνικών της υδάτων, μια σημαντική δέσμευση για μια μικρή νησιωτική χώρα, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία προανήγγειλαν τον περιορισμό ή τον τερματισμό της εξόρυξης υδρογονανθράκων και την καθολική απαγόρευση ορισμένων ειδών πλαστικού. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι έως το 2040 θα έχει εγκαταλείψει εντελώς την παραγωγή υδρογονανθράκων και θα απαγορεύσει την πώληση καλλυντικών που περιέχουν μικροπλαστικά από την 1/1/2018 καθώς και των μπατονετών με πλαστικό άξονα από την 1/1/2020. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή της για απαγόρευση των πλαστικών ποτηριών και πιάτων μιας χρήσης από την 1/1/2020, καθώς και τη δέσμευσή της για την επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της κατά 1 εκατ. τετραγωνικά χλμ. (συμπεριλαμβανομένων και των εδαφών της εκτός Ευρώπης) ώστε να φτάσει από το 22% σήμερα στο 32% έως το 2022. Η Ισπανία από την πλευρά της ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου προστατευόμενου θαλάσσιου διαδρόμου έκτασης 46.000 τετραγωνικών χλμ. στη Μεσόγειο, από τα σύνορά της με τη Γαλλία έως τις Βαλεαρίδες νήσους, τερματίζοντας τα σχέδια για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή. Ανακοίνωσε, δε, την επέκταση των θαλάσσιων πάρκων της από 8% σήμερα σε 10% το 2020 των εθνικών της υδάτων.

Τέλος, ο πρίγκιπας Κάρολος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για αποφασιστική δράση ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των ωκεανών, με μέτρα κυρίως κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά. «Εχουμε πράγματι πλησιάσει το σημείο όπου όποιο ψάρι κι αν αλιευθεί από τη θάλασσα και το φάμε, θα περιέχει πλαστικό», προειδοποίησε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Περίπου 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, υπενθύμισε ο πρίγκιπας Κάρολος.