Εκτακτα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια

Εκτακτα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Σκόπια έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς το πυκνό νέφος καλύπτει τις πόλεις. Πρόκειται για συνηθισμένη μάστιγα στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά τους χειμερινούς μήνες, για την οποία ευθύνονται η καύση άνθρακα, οι πεπαλαιωμένες βιομηχανίες αλλά και η εκπομπή ρυπογόνων αερίων από οχήματα παλαιάς τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης των Σκοπίων και του Τετόβου μπορούν να ταξιδεύουν με τα τρένα δωρεάν, όπως εξάλλου και με τα λεωφορεία, προκειμένου έτσι να αποθαρρυνθούν από το να παίρνουν για τις μετακινήσεις τους τα οχήματά τους. Επίσης οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως και οι έγκυοι μπορούν να μην προσέλθουν στις εργασίες τους χωρίς να κινδυνεύουν. Επίσης, απαγορεύθηκαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα καταστήματα δεν έχουν πλέον άλλες χειρουργικές μάσκες προς πώληση, καθώς πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να προστατευθούν από τον παγωμένο και στάσιμο αέρα των Σκοπίων, πόλης που βρίσκεται στον πυθμένα μιας κοιλάδας.

Λιγνιτικές μονάδες

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου, τα Σκόπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις με την υψηλότερη συγκέντρωση τοξικών σωματιδίων. Τα Σκόπια και τέσσερις ακόμα βαλκανικές πόλεις που περιλαμβάνονται στη λίστα βασίζονται για την παραγωγή ενέργειας, όπως και για τη θέρμανση τους παγωμένους χειμώνες, στην καύση λιγνίτη, κατάλοιπο του κομμουνιστικού καθεστώτος της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας. Το Σεράγεβο, η Τούζλα και η Ζένιτσα στη Βοσνία, καθώς και η πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, έχουν υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πρόσφατη εργασία από τον Συνασπισμό Υγείας και Περιβάλλοντος διαπίστωσε την ύπαρξη 16 πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων, από την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τόση ρύπανση όσο όλα μαζί τα 296 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Ε.Ε.

Καθώς οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν στραμμένο το βλέμμα προς την ένταξή τους στην Ε.Ε., έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τη διάταξη για τις βιομηχανικές εκπομπές της Ε.Ε., οι εκπομπές στην περιοχή πρέπει να μειωθούν κατά 90% για το διοξείδιο του θείου, 67% για τα οξείδια του αζώτου και κατά 97% για τα αερομεταφερόμενα σωματίδια, το πολύ μέχρι το 2028.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή ετοιμάζεται να επενδύσει πολλά δισ. ευρώ στην κατασκευή εργοστασίων καύσης άνθρακα, τα οποία θα μπορούν να παράγουν συνολικά 2.600 MW, προκείμενου να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα εργοστάσια παλαιάς τεχνολογίας πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν την επόμενη δεκαετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή